Читај ми!

Luka Miličić – leti voćar u Jagodini, zimi humanitarac u Africi

Poljoprivrednik iz Jagodine Luka Miličić obrađuje voćnjak od 15 hektara. Zimi, kada nema posla, putuje u Afriku i pomaže deci u sirotištima da se obrazuju i uče osnovne veštine. I tako već deset godina.

Luku Miličića ekipa RTS-a upoznala je tokom berbe višanja u junu na plantaži u Kovačevcu kod Jagodine. Tada se dovijao kako da zaposli dovoljno berača i kome da proda ovogodišnji rod. Žalio se na hladnjačare i cenu višnje.

"Otkup je apsolutno monopolizovan, svi ti mali hladnjačari moraju da rade za velike i samo veliki će izvesti. A kome smeta to što je neko izvezao deset tona", pitao je Luka Miličić.

I umesto da se zimi, kada voćnjak miruje i on odmori, poput većine poljoprivrednika, Luka na tri meseca odlazi u Afriku. Prvi put je otišao na poziv sestrića koji je tamo radio.

"Kaže meni 'ujače, ajde bolan sa mnom'. Ja, pošto se bavim voćarstvom, u zimskom periodu nemam nikakvih obaveza, pa što ne bih. Ajde... Kupim avionsku kartu, pasoš sam već imao, krenem sa njim i doživim Afriku na jedan sasvim drugačiji način, dijametralno suprotno od onoga kako sam ja zamišljao", ističe Miličić.

Luka se u Africi priključuje humanitarnim misijama i lokalnim školama. Do sada je boravio u Ugandi, Keniji, Tanzaniji, Ruandi, Zanzibaru i na Madagaskaru.

Deca ga u Africi obožavaju jer zna da ih uveseli i stalno pitaju kada će ponovo doći.

"Koliko to mogu i koliko uopšte doprinosim tome, da malo pomognem toj dečici da makar na trenutak zaborave nemaštinu u kojoj žive, da se na trenutak osećaju bolje, slobodnije", objašnjava Luka.

Luka svoj put u Afriku i boravak na tom kontinentu finansira sam, uglavnom od prodatog voća. Na kraju novčanik ostane prazan, a srce ipak puno.

Već prvog decembra ponovo odlazi u Keniju, gde ga čekaju drugari iz sirotišta i pesmica koju su od njega naučili – "Tamo daleko".  

понедељак, 22. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво