Читај ми!

Republički geodetski zavod uveo nove mere protiv ucenjivanja vlasnika parcela

Republički geodetski zavod dao je uputstvo svim katastrima kako da prepoznaju slučajeve zloupotrebe zahteva za zabeležbu i urgentnom reakcijom spreče ucenjivanje vlasnika parcela.

Kako se navodi u saopštenju, zahtevi za koje se proceni da vode ka ucenjivanju biće odmah odbacivani "sa vrata", te se tako "reketašima i ucenjivačima neće ostaviti prostor da uđu u proceduralne zavrzlame".

Uputstvo onemogućava i da neki od zaposlenih u katastru dođu u iskušenje da pomažu reketašima prolongiranjem postupaka, izgovarajući se na nedovoljno jasne procedure.

"Na ovaj način Zavod je, u okviru zakonskih mogućnosti, maksimalno ‘zategao' liniju odbrane prema onima koji rade protiv interesa sigurnosti pravnog prometa i uveo politiku nulte tolerancije za reketaše", navodi se u saopštenju.

RGZ apeluje na vlasnike nepokretnosti da se pridruže u toj borbi i da zaštitu od lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva samo da bi naneli drugome štetu, potraže i pred sudovima, koji jedino mogu kazniti počinioce.

Uputstvima je RGZ reagovao, kako se navodi, na sve češću pojavu ucenjivanja vlasnika nepokretnosti podnošenjem katastru očigledno neosnovanih zahteva za zabeležbe.

Za investicije atraktivne nepokretnosti neodgovorni pojedinci "zatrpavaju" zahtevima za upis zabeležbe spora, potpuno svesni da nemaju ispravu na osnovu koje bi mogao da se zabeleži spor.

RGZ navodi da se oni ne plaše posledica jer su troškovi postupka upisa minimalni, a i nisu čuli da je neko osuđen zbog takvih zloupotreba.

Navodi se da je praksa da podnose više zahteva u kratkom periodu, i da čim se jedan zahtev reši, izjavljuju žalbu, a kada se i žalba odbije, ponovo podnose isti ili sličan zahtev, o kojem opet mora da se reši.

"Iako katastar redovno odbacuje te zahteve, ponovnim podnošenjem i korišćenjem žalbi stvara se utisak da sistem ne može da se izbori sa njima. Vlasnik nepokretnosti zbog toga trpi pritisak jer mu se u izvodu iz katastra stalno pojavljuju zahtevi za zabeležbu spora u teretima, usled čega gubi poverenje potencijalnih kupaca odnosno ulagača i etiketira se kao problematičan", objašnjeno je iz RGZ-a.

Kako se navodi, vlasnik nepokretnosti onda postaje laka meta, pa suočen sa probijanjem rokova i propašću planova, spreman je za "dogovor" sa onima koji su mu problem i napravili.

RGZ navodi da je reč o klasičnoj iznudi, i dodaje da je hitno reagovano uputstvom ka Katastrima jer su sada takve pojave dobile na zamahu.

субота, 13. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару