Читај ми!

Poverenica za RTS: Ejdžizam preti da postane najčešći oblik diskriminacije

Širom sveta 1. oktobra obeležava se Međunarodni dan starih. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković za RTS kaže da bi diskriminacija na osnovu godina – ejdžizam, mogla da postane najčešći oblik diskriminacije u ovom veku.

Brankica Janković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavila je da je demokrafsko pitanje najvažnije, ali i najvažnija javna politika koju treba da vodimo, jer naša demografska struktura nije povoljna.

"Podataka je da je svaki peti stanovnik u Srbiji, odnosno 20,7 odsto, stariji od 65 godina, a 14,3 odsto je mlađe od 15 godina. Procene kažu da će za manje od pola veka u svetu, gde je već sada jedna milijarda starijih od 60 godina, premašiti broj dece do 15 godina", navodi Jankovićeva.

Ističe da delimo, kada je reč o nepovoljnoj demokrafskoj strukturi, "sudbinu Evrope i sveta".

"Nepovoljna demografska struktura utiče i na ugrožavanje ravnopravnosti, kvalitet života, ali i na stigmatizaciju. Kada stalno pričate: starih je toliko i toliko, teret su za sisteme penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvene i socijalne zaštite, napravi se dodatna stigma", ukazuje Jankovićeva.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti kaže da diskriminacija na osnovu godina preti da postane globalni fenomen.

"Ono što su rasizam i antisemitizam bili u 20. veku, ejdžizam bi mogao postati najčešći oblik diskriminacije u ovom veku. Možete da zamislite šta će se desiti ako se nastavi depopulacija, posebno u ruralnim područijima u Srbiji", ističe poverenica.

Dodaje da je međugeneracijska razmena i solidarnost važna za mentalno zdravlje i prevazilaženje svakodnevnih problema.

Poverenica ističe da joj se stariji građani u Srbiji najčešće obraćaju kako bi ostvarili svoja prava, te da su tada nailazili na probleme zbog godina, često zbog nerazumevanja.

Dodaje da starijima preti i digitalna isključenost.

"Vlada je započela digitalno opismenjavanje starijih, ali treba da budemo oprezni posebno kada radimo sistemske promene. Nema ništa gore nego kada se osetite poniženo: kada neko dođe, pa misli da ste dete, pa vam pokazuje", objašnjava Brankovićeva.

Govoreći o materijalnom polažaju starijih, koji se i posle penzionisanja vraćaju na tržište rada, poverenica kaže da nije zabranjeno raditi posle 65 godine. 

"Jeste teško kada se morate vratiti zbog toga što, iako se ne osećate dobro, nemate dovoljno sredstava za život. Mi donosimo individualna mišljenja da li se radi o diskriminaciji: nema niko prava da vas tretira drugačije zbog godina. Granica za odlazak u penziju je diskutabilna", kaže Jankovićeva.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti zaključuje da na Međunarodni dan starih treba da se setimo starih iz našeg okruženja, te da ne treba da ih zovemo samo kada su nam potrebni, već i kada njima neko treba.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво