Читај ми!

Nov i unosan posao - oko Beograda niču skladišta i hale za stvari

Oko Beograda, prema Obrenovcu, pored auto-puta ka aerodromu, ka Banovcima i Busijama, niču skladišta i hale. Reč je o novom, unosnom poslu. Prostor se iznajmljuje za stvari i kancelarijski materijal koji je, zbog rada od kuće, iseljen iz iznajmljenih i skupih poslovnih prostora u gradu.

Srpsko-peruanski bračni par Mandić odlučio je da, dok ne kupi odgovarajući stan, stvari smesti u magacin, sagrađen po američkom modelu, koji je samo nekoliko kilometara udaljen od centra Beograda.

Nenad Mandić kaže da su odlučili da, s obzirom na to da se njegova porodica doselila iz Perua pre neki dan i u fazi su traženja stana, dok ne reše stambeno pitanje stvari ostave u skladištu jer imaju pristup 24 sata.

Nenad i Karmen ispričali su da su osam godina proveli zajedno na kruzerima.

Osim za smeštaj stvari tokom selidbe ili renoviranja stana, boksove koriste i mali preduzetnici i firme da bi im arhive bile na bezbednom.

"Bavimo se vodoinstalaterskim uslugama. Imali smo prilike da držimo alat na provizornim mestima, čak u jednom trenutku i u kolima. Imali smo negativna iskustva", kaže Milan Dimitrijević, vodoinstalater. 

"Važno je da smo rasteretili svoj prostor jer smo prebacili dokumentaciju. Ona je bezbedna  i dostupna jer imamo ključ i možemo da pristupimo kad god poželimo", ukazala je Miljana Veselinović iz kompanije "Siti ekspert".

U zavisnosti od veličine, boksovi se iznajmljuju po ceni od 50 do 150 evra mesečno.

Zoran Stajić iz kompanije "Toro boks" kaže da je obezbeđena sigurnost robe koja se skladišti. Klijenti imaju razna iskustva, pa i sa nestankom stvari.

Kaže da krađa kod njih ne može da se desi jer ima više zaštite, tu su alarmi, kamere i fizička zaštita.

Ova vrsta biznisa u Srbiji je u povoju zato što su potrebna velika ulaganja u opremu i infrastrukturu. Međutim, sve je više velikih hala poslednjih godina, jer potražnja raste i isplativije je iznajmljivati magacinski prostor nego stan.

"Zemljišta na kome se grade magacini i cena kvadrata magacinskog prostora je relativno niska, a cena rente je nešto niža od cene kvadratnog metra stambenog prostora na periferiji", kaže Nenad Đorđević iz "Klaster nekretnina".

Poznavaoci tražišta procenjuju da će se ovaj trend nastaviti.

"Pretežno firme koje prave tako velike magacinske prostore, koriste ih za druge vrste robe, pođite potez od Inđije i Rume, da vidite koliko ih ima", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, dodajući da je to jeftina gradnja.

O tome koliko je unosan ovaj posao najbolje govori podatak da su potrebne dve decenije da se iznajmljivanjem otplati stan, dok se ulaganje u gradnju magacina isplati za deset godina.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво