"Tim snova" u Kembridžu

Prijemni za studije na Triniti koledžu u Kembridžu položila sedmorica učenika Matematičke gimnazije u Beogradu. U školi ih nazivaju "tim snova", jer su osvajali brojna priznanja na olimpijadama iz metematike, fizike, informatike i astronomije.

Sedmorica učenika Matematičke gimnazije u Beogradu položili su prijemni za studije na Triniti koledžu u Kembridžu.

U školi ih nazivaju "tim snova", jer su i do sada donosili brojna priznanja sa međunarodnih olimpijada iz metematike, fizike, informatike i astronomije. Za taj koledž prijavilo se 1.200 kandidata, a prima se samo 200.

Od sledećeg oktobra stazama Isaka Njutna trebalo bi da koračaju Dušan Milijančević, Dušan Perović, Mihajlo Cekić, Luka Milićević, Ognjen Ivković, Aleksandar Vasiljković i Nikola Mrkšić.

Ovi talentovani učenici su izabrali različite smerove prirodnih nauka i oni su prva generacija mladih matematičara koja se od sedmog razreda osnovne školuje u Matematičkoj gimnaziji.

U školi kažu i da je jedna učenica položila prijemni za studije na Oksfordu, ali i da se do sada nikada nije dogodilo da sedmoro đaka istovremeno položi prijemni na Kembridžu. Srednju školu, kao najtalentovaniji, završavaju u mentorskom odeljenju.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović je rekao da učenici imaju određen broj časova podeljni u male grupe gde rade sa najboljim profesorima, i imaju direktnu komunikaciju sa njima.

Prema njegovim rečima, nije isto to kad profesor ima dvadeset ili kad ima pet đaka u grupi i kada može svakom da posveti dovoljno pažnje.

Sva sedmorica imaju stipendije Fonda za mlade talente, ministarstva nauke, a dobijaju i nagrade za osvojne medalje. Međutim, da li će zaista i otići na Kembridž, zavisiće uglavnom od toga da li će dobiti stipendiju koledža, jer je za studije potrebno 23.000 funti.

Nedavno je najavljeno i osnivanje fonda za pružanje finansijske pomoći srpskim studentima koji upišu studije na Kembridžu. Uslov je da se po dobijanju diplome vrate u zemlju i u njoj rade.

Fond za mlade talente ove akademske godine sa po 25.000 dinara mesečno finansira 1.000 akademaca sa prosekom iznad 9,17.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво