Читај ми!

Mehmed – prva beba iz zamrznutog embriona u GAK "Narodni front "

U godini pandemije i u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" rođena je prva beba iz zamrznutog embriona. U narednih nekoliko meseci očekuju još 10.

Mehmed je prva beba iz zamrznutog embriona u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front". Za njega su se roditelji borili šest godina.

"Ovo nam je druga vantelesna, zamrzli smo embrione u martu 2020. Bilo je nešto zbog korone, onda smo zamrzli embrione i obavili smo transfer u novembru i, hvala bogu, uspešno je bilo", kaže Enesa Rizvanović.

Da bi bilo uspešno, bolnica "Narodni front" morala je da obezbedi novu opremu, proširi tim. Prednosti zamrzavanja embriona, kažu lekari, brojne su.

"Mi na taj način omogućavamo majkama, roditeljima da još jednom probaju, a bez prolaska kroz celu mučnu i dugačku proceduru vantelesne oplodnje. Danas kod nas u Srbiji svaka žena ima pravo na tri stimulisana ciklusa, to je kompletan proces i na tri vraćena odmrznuta embriona o trošku države", kaže doktor Željko Miković, direktor GAK "Narodni front".

Prema njegovim rečina, na zamrzavanje embriona ide svako ko može da uđe u proces vantelesne oplodnje. 

Veći je i broj vantelesnih oplodnji, uz maksimalnu uspešnost. Od početka godine uradili su 360, a prethodnih godina do 250.

"Zaista smo dobili fantastičnu opremu sa kojom retko ko može da se pohvali. Nove inkubatore, laminarne komore, mikroskope, ultrazvukove. To poverenje države je omogućilo da mi ove rezultate možemo da postignute i da se rađaju bebe iz zamrznutih, odnosno odmrznutih embriona i da dupliramo broj postupaka", kaže Miković.

Korona u Frontu nije zaustavila rađanje beba, naprotiv. Prošle godine imali su ih najviše od osnivanja. Od početka godine rekordno 4.681 novorođenče.

четвртак, 28. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"