Читај ми!

Ružić sa predstavnicima Svetske banke: Naš cilj je stvaranje boljih i podsticajnih uslova za odrastanje dece

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je sa predstavnicima Svetske banke o realizaciji Projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" (Inclusive Childhood Education and Care - ECEC), kojim je predviđeno povećanje obuhvata dece predškolskim obrazovanjem.

Branko Ružić je predstavio rezultate, kao i planove u okviru tri komponente Projekta. Istakao je da je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stvaranje boljih i podsticajnih uslova za odrastanje dece.

"Projekat 'Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje' koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom ima naročitu težinu, jer se predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem kroz ovaj projekat bavimo sa svih aspekata – kako proširenjem kapaciteta predškolskih ustanova, unapređenjem znanja i veština stručnih kadrova u ovoj oblasti kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača, tako i senzibilisanjem i edukacijom roditelja o značaju ranog razvoja i vaspitno-obrazovnog rada kroz program grantova koji se za sada realizuju u 34 jedinice lokalne samouprave u cilju povećanja obuhvata dece iz osetljivih grupa", rekao je Ružić.

Ministar je istakao da su do sada, u okviru prve komponente Projekta, izgrađena tri objekta u Sremskoj Mitrovici, Doljevcu i Žitorađi, da su otpočeli radovi u Kruševcu, te da će u narednih dvadesetak dana početi radovi u Merošini i Loznici. Takođe, radovi su planirani i u Prokuplju, Vladičinom Hanu, Šidu, Smederevu, Tutinu i Novom Pazaru.

On je naveo i da će u saradnji sa Fondacijom "Novak Đoković" do kraja septembra biti adaptirano i opremljeno 46 novih vrtićkih soba u 11 opština, dok je ukupno planirano da se adaptira i kompletno opremi najmanje sto soba.

Ministar je izrazio zahvalnost za podršku koju tim Svetske banke pruža Srbiji u oblasti obrazovanja, kao i za stručnu i operativnu podršku u svakodnevnoj implementaciji projekta.

Bojana Naceva, stručnjak za obrazovanje i menadžer Svetske banke zadužena za projekat,  istakla je dobru saradnju sa Ministarstvom i navela da je Svetska banka zadovoljna napretkom u implementaciji projektnih aktivnosti u okviru sve tri komponente.

Oba sagovornika su se saglasila da dobru saradnju i u budućnosti treba nastaviti.

Sastanku su prisustvovali i Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju, Duško Vasiljević, v. d. šefa Kancelarije Svetske banke za Srbiju, i Marijana Jašarević, stručnjak za socijalnu zaštitu iz Svetske banke.

субота, 09. децембар 2023.
6° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу