Читај ми!

Ukinut roming na Zapadnom Balkanu, niže cene u Grčkoj

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas je ukinut. Cene rominga u Grčkoj od danas niže od 50 do 99 odsto.

Potrošnja minuta, poruka i gigabajta od danas se u celoj zoni Zapadnog Balkana obračunava isto kao u nacionalnom saobraćaju.

"Prvo potrošite ono što imate u paketu, a posle toga vam se naplaćuje po cenama koje važe u nacionalnom saobraćaju, kao da ste u Srbiji", objasnio je za RTS generalni direktor A1 za Srbiju i Sloveniju Dejan Turk.

Nešto drugačija situacija je sa internetom, gde će se određena količina trošiti bez nadoknade, preko toga će operater imati pravo da naplati neke usluge prenosa podataka, ali opet po cenama važećim u nacionalnom saobraćaju.

Ukidanje rominga se, kada je reč o prenosu podataka, odnosi na umerenu potrošnju (fair usage). Takav dogovor imaju i operateri u Evropskoj uniji.

Preporuka je da se korisnici, pre nego što pođu na put, bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sadržajem paketa i tarifom, da bi se izbegla iznenađenja.

Ukidanje rominga je deo sporazuma koji je zaključen u Beogradu u aprilu 2019. godine, prvog dana Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Cene rominga u Grčkoj od danas niže od 50 do 99 odsto

Od danas će cene telefoniranja u romingu sa Grčkom za građane Srbije biti niže od 50 do 90 odsto, što je zasluga naših operatora, izjavila je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Prema tabeli koju je objavilo Ministarstvo, Telenor je cenu odlaznih poziva iz Grčke snizio sa 109,9 dinara na 49,9 dinara, dolazni pozivi su sniženi sa 44,9 na 11,9 dinara, SMS popruke sa 27,9 na 5,9 dinara, a prenos podataka sa 920 dinara po megabajtu na samo 1 dinar.

Odlazni i dolazni pozivi prilikom boravka u Grčkoj u mobilnoj mreži A1 su sniženi sa 99 na 49 dinara, SMS poruke umesto 29 dinara koštaju 14,9 dinara, a megabajt prenosa podataka je snižen sa 1.013,8 dinara na 92 dinara, a od 9. jula biće 1 dinar.

U Telekomu Srbija odlazni pozivi iz Grčke pojeftinili su sa 102 dinara na 19,06 dinara, dolazni pozivi sa 36 na 3,58 dinara, SMS poruke sada umesto 24 dinara koštaju samo 4 dinara, a prenos podataka umesto 600 dinara sada koštaju samo 1 dinar.

Podsetila je da Memorandum, potpisan u maju ove godine, podrazumeva podsticanje mobilnih operatora da zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene roming tarifa.

"Da bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima, već sada su cene rominga za naše građane znatno snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka", navela je ministarka Matić.  

среда, 06. децембар 2023.
2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара