Читај ми!

Ko će se sve naći u bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma

Za 9. jun zakazana je vanredna sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o predlogu zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma. Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović rekao je za RTS da će se u nacionalnoj bazi podataka naći sve osobe koje su imale dodira sa terorističkim ćelijama, a ne samo oni koji su krivično gonjeni, što će, kako je rekao, omogućiti bolji uvid nadležnih organa koji će imati pravo i da unose podatke. On je rekao i da Srbija nije na udaru terorista.

Miroslav Bjegović je rekao da je nacrt zakona usklađen sa Nacionalnom strategijom iz 2017. godine koja je predvidela strategijske ciljeve za izradu nacionalne baze za sprečavanje i borbu protiv terorizma.

Naveo je da su ti ciljevi prevencija terorizma, otklanjanje terorističkih pretnji, gonjenje terorista i eventualni odgovor na teroristički napad našeg sistema bezbednosti.

"Treba reći da je 2017. pre izrade Nacionalne strategije formirana radna grupa od strane Vlade, a to je regulisano akcionim planom vezano za poglavlje 24. U sastav te radne grupe ušli su predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, prvenstveno Vojno-obaveštajne i Vojno-bezbednosne agencije, Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužilaštva", istakao je Bjegović.

U bazi će se naći sve osobe koje su bile u dodiru sa terorističkim ćelijama 

Tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku, Bjegović je objasnio da će se u nacionalnoj bazi podataka terorista naći sve osobe koje su imale dodira sa terorističkim ćelijama, a ne samo oni koji su krivično gonjeni, što će, kako je rekao, omogućiti bolji uvid nadležnih organa koji će imati pravo i da unose podatke.

"Znači da će biti evidentirani u našoj nacionalnoj bazi podataka i ono što treba naglasiti da takvu vrstu baze nacionalnih podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma ima mali broj zemalja u Evropi", kazao je Bjegović.

Dodao je da će takvi pojedinci biti evidentirani u toj bazi podataka, a da će se jedan broj podataka dobiti od UN-a, Evropola i Interpola, kao i da je akcenat na praćenju terorista.

Koji su bezbednosni izazovi u Srbiji i regionu 

Govoreći o bezbednosnim izazovima i rizicima za Srbiju, Bjegović je istakao da oni postoje i da je u južnoj pokrajini zabeležen veliki broj terorističkih ćelija i osoba koje su ratovale na prostoru Sirije i da ih je samo u selu Kačanik registrovano preko trista.

"Drugi slučaj je na prostoru Bosne i Hercegovine gde takođe ima veliki broj džihadista koji su se vratili sa ratišta krvavih ruku, tako da oni uvek predstavljaju jednu potencijalnu opasnost, ne samo za Srbiju, već i za region i Evropu", rekao je Bjegović.

Naglasio je da bi u tom smislu više računa trebalo da povedu evropski bezbednosni sistemi i da se više angažuju protiv takvih pojedinaca za koje se zna koja je njihova glavna delatnost.

"Srbija nije na udaru terorista" 

Bjegović je ocenio da Srbija nije na udaru terorista zbog politike koju vodi naša Vlada.

"Ne mešamo se u odnose drugih zemalja. To je ono prvenstveno što je problem i ono što smeta teroristima pri vršenju njihovih napada, to jest osmišljavanja i njihovog cilja. S druge strane, mislim da naš bezbednosno-obaveštajni sistem odlično vodi računa, a jedan pokazatelja je formiranje nacionalne baze podataka", kazao je Bjegović.

Ocenio je da se formiranjem baze podataka Srbija svrstava u bezbednosnom smislu svrstava u rang razvijenih evropskih zemalja.

четвртак, 28. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"