Читај ми!

Kuće i bašte meštana Mužlje na planiranoj trasi auto-puta, traže da bude izmeštena

U toku je javni uvid u planove za trasu auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad. Predviđeno je da put prolazi neposredno uz naselje Mužlja kod Zrenjanina, što je uznemirilo meštane jer smatraju da će zbog toga morati da se isele iz svojih kuća. Kažu da ima dovoljno neiskorištenog zemljišta i da trasa može da se pomeri za nekoliko stotina metara dalje od naselja.

Novi auto-put ili njegov zaštitni pojas prema trenutnom planu, prolaziće preko bašte gde u plastenicima Zoltan Jakša gaji cveće.

"Plastenike imamo, oko 600, 700 kvadrati, tu radimo proizvodnju. Ako put prolazi, ja to moram sve premestiti, a već sam u godinama, ne znam i koliko ću imati snage za to", ističe Zoltan.

Meštani Mužlje su nezadovoljni što trasa auto-puta preseca ulicu Oslobođenja, pa će po njihovim procenama više kuća biti srušeno.

"Niko se nije udostojio da nam priđe, da nam razjasni, već su počeli 'jao šta hoćete dobićete dobre pare' za to što će vam oduzeti baštu, nekim ljudima i kuću. Ja kažem, nama da je do tih para, već bi davno prodali i plac i kuću i sve i otišli na neko bolje mesto", kaže Rozalija Tot iz Mužlje.

Trasa auto-puta prolazi kroz Mužljanski rit, zemljište nije obradivo, pa u Mesnoj zajednici smatraju da nema prepreka za novu trasu jer prostora za to ima.

"Auto-put je dobra stvar, auto-put je napredak, prosperitet, ali da auto-put ne prolazi kroz njihove bašte, kroz njihove kuće. Neka autoput bude izmešten što je moguće dalje od naseljenog mesta", predlaže predsednik Mesne zajednice Mužlja Ervin Palatinuš.

Primedbe mogu da se dostave lokalnoj samoupravi ili Ministarstvu građevine do 25. maja.

"Mi u ovom trenutku, kada je javni uvid, insistiramo da se jave svi zainteresovani koji imaju određene nedoumice, da kontaktiraju i lokalnu samoupravu i Ministarstvo, da ukažu na neke stvari koje možda utiču na njihovc dalji život i njihove probleme", kaže zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Ukupna dužina auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad je 113 kilometara i prolaziće preko teritorija opština Palilula, Opova, Kovačica, Žabalj i gradova Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad.

Ministarstvo: Bezrazložni strahovi meštana

Iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture su saopštili da je projektovana trasa auto-puta kod Mužlje na dovoljnoj udaljenosti od naselja i da nije predviđeno da "prelazi preko predmetnih objekata".

U saopštenju se još navodi da je predviđena adekvatna zaštita od buke u skladu sa zakonskom regulativom i pravilima struke.

"Projektovano tehničko rešenje trase nije moguće izmestiti zbog blizine zaštićenog područja, blizine aerodroma Ečka i vojnih objekata", navodi Ministarstvo.

Pravac trase diktirao je način prelaska preko reke Begej, koji je morao da se obavi upravno, navode iz Ministarstva.

Što se tiče drugog zahteva meštana Mužlje da će imati problema za dolazak na svoje njive, jer im auto-put preseca atar, nadležni navode da su "projektovani propusti na dovoljnoj udaljenosti kako bi omogućavali nesmetan prolaz meštana i poljoprivredne mehanizacije do njiva".

"Projektant je pre izrade planske dokumentacije obilazio trasu, uradio sva potrebna geodetska snimanja, kao i snimanje iz vazduha, a sve u cilju iznalaženja najpovoljnijeg tehničkog rešenja auto-puta na tom delu", ističe Ministarstvo.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара