Читај ми!

RTS na obuci Žandarmerije – kako se pripremaju za izazovne zadatke

Otkrivanje i neutralizovanje kriminalnih grupa jedan je od osnovnih zadataka Žandarmerije. Ekipa RTS-a je u Aleksincu zabeležila kako izgleda obuka Žandarmerije i kako se pripremaju za izazovne zadatke.

Obuka i posao u Žandarmeriji su zahtevni, ali je na konkurs stiglo više od 1.000 prijava za oko 100 kandidata. Mnogi su od malena želeli da postanu deo Žandarmerije.

"Kada sam videla konkurs za Žandarmeriju baš sam se oduševila, kao da sam to čekala celog života. Tada su svi moji poslovi obustavljeni i tada sam krenula sa napornim pripremama da najpre prođem sva ta testiranja kako bih došla do samog drila", kaže Jovana Nikolić, polaznica obuke.

Željko Stanojković ističe da mu je Žandarmerija oduvek bila želja i da se zbog toga prijavio. "Nadam se, ako sve bude kako treba, da ću ostvariti svoje snove", dodaje Stanojković.

Kompleks u Aleksincu čine brojni kabineti za stručne predmete, rasklapanje i sklapanje oružja, kartografija i orijentacija sa savremenim GPS uređajima.

"Obuka u Žandarmeriji traje 365 radnih dana. Što se tiče policijskih službenika koji su na osnovnoj obuci, ovo je samo deo, odnosno uvod, njihovi prvi koraci u jedinici. Oni će završiti policijski kurs na način koji organizuje MUP, dobijaju rešenje za prijem u Ministarstvo unutrašnjih poslova", objašnjava major Žandarmerije Slaviša Dimić.

Osim vežbanja na poligonima, važan segment je i obuka u bazenu.

"Imamo i segmente gde im vezujemo ruke iza leđa i guramo ih u vodu da ih oslobodimo, da se u vodi ponašaju kao u prirodnoj sredini", naglašava poručnik policije Mile Delibašić. 

Osnovni zadaci pripadnika Žandarmerije su suzbijanje terorizma, borba protiv organizovanog kriminala, pomoć u vanrednim situacijama, ali i održavanje javnog reda i mira.

понедељак, 15. април 2024.
30° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво