Prva vežba evakuacije iz gondole – deset timova sa pedesetak spasilaca Gorske službe

Pomoći čoveku u nevolji i spasiti ljudski život – osnovni je zadatak Gorske službe spasavanja. Da bi u tome bili uspešni, izvode vežbe i treninge. Na Zlatiboru su vežbali evakuaciju ljudi sa gondole koja se zaglavila iznad jezera.

U simuliranom zastoju, na najzahtevnijoj i najatraktivnijoj deonici, trasi gondole, visoko iznad Ribničkog jezera, za kratko vreme, iz dve kabine, spasioci su evakuisali sve putnike.

"Nijednog trenutka nismo se osećali nebezbedno i nesigurno, uglavnom je sve teklo brzo i glatko", kaže učesnik vežbe Miroslav Mutić.

Boris Gordinovački ističe da je u svakom trenutku imao poverenja u spasioce. "Stvarno je sve profesionalno – i oprema i njihov stav", dodao je Gardinovački.

"Evakuacija je prošla bez problema. Momci na vodi i kopnu su odradili svoj posao besprekorno, tako da po mom mišljenju je potpuni uspeh", nadvezuje se Milan Tomić iz Gorske službe spasavanja (GSS).

Uz podršku zaposlenih, u vežbi evakuaciji putnika, sa kopna i vode, učestvovalo je deset timova, sa pedesetak spasilaca GSS-a.

Koordinator Sektora evakuacije GSS-a Marko Avdić navodi da se redovno uvežava evakuacija na žičarama u Srbiji ali je po prvi put izvedena na gondoli.

"Cela procedura je standardizovana. Gde god da se zaustavi žičara nama je sve isto , jedino ovde je malo logistički veći problem iznad jezera", dodaje Avdić.

Aleksandar Ravas, koordinator tehničkog spasavanja GSS-a ukazuje da je najzahtevniji vežbe bio evakuacija kabina koje su se našle zaglavljene iznad jezera.

"Spasioci su prišli putem sajle, krećući se autonomnim sistemima za kretanje po sajli i putnike iz kabina spuštali u čamce koji su bili na jezeru", kaže Ravas.

Iizvršni direktor JP "Gold Gondola" Milomir Tucović napominje da je cilj vežbe da se sinhronizuje rad  ispoštuje procedura, lokalne i Gorske službe spasavanja, kao i da se uključe druge službe kao što su vatrogasci, MUP i Dom zdravlja, ako dođe do ovakve situacije.

Vežba je izvedena u okviru redovnog, tehničkog pregleda i servisiranja "Gold gondole", koja je za tri meseca prevezla više od sedamdeset hiljada putnika.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво