Читај ми!

U Srbiji ima više od 33.000 automata i preko 2.000 kladionica – kakve su kazne za kršenje zakona

U Srbiji ima više od 33.000 automata i preko dve hiljade kladionica i svi oni podležu režimu licenciranja, odnosno potrebno je da budu prijavljeni Upravi za igre na sreću i da ispune određene zakonom propisane uslove. To podrazumeva i plaćanje određenih naknada za odobrenje i priređivanje igara na sreću.

Inspektori Ministarstva finansija, Uprave za igre na sreću, od početka godine su na teritoriji Topličkog okruga sproveli kontrolu legalnosti priređivanja igara na sreću.

Otkriveni su neregistrovani objekti u kojima su bez odobrenja organizovane igre na sreću, klađenje i igre na automatima. Oprema koja je korišćena za priređivanje igara je privremeno zaplenjena.

Osim kod neregistrovanih organizatora igara na sreću, inspektori su na nekoliko lokacija otkrili nelegalne automate i kod registrovanog priređivača igara na sreću koji su takođe oduzeti. Tom prilikom izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15, odnosno 90 dana.

Protiv osoba koje su organizovale igre na sreću bez odobrenja Uprave biće podnete krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo neovlašćenog organizovanja igara na sreću, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema Zakonu o igrama na sreću, za nepravilnost koja je utvrđena prvi put, registrovanom priređivaču se izriče mera zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15 dana, dok se u slučaju ponovljene nepravilnosti, izriče mera zabrane na 90 dana.

Ako se kod priređivača i treći put (u periodu od 24 meseca) pronađu automati ili oprema bez dozvole Uprave, oduzima mu se odobrenje za priređivanje.

Iste mere predviđene su i za neprijavljena uplatno-isplatna mesta kladionica, stolove u igračnicama i drugu opremu za priređivanje igara na sreću.

Korišćenjem opreme i lokacija koje nisu u legalnom režimu, registrovani priređivači su suočeni ne samo sa privremenim zatvaranjem objekata i krivičnim prijavama, već i potencijalnim gubitkom dozvole za rad.

U Srbiji u ovom trenutku ima više od 33.000 automata i preko dve hiljade uplatno-isplatnih mesta (kladionica) i svi oni podležu režimu licenciranja, odnosno potrebno je da budu prijavljeni Upravi za igre na sreću i ispune određene zakonom propisane uslove, a to podrazumeva i plaćanje određenih naknada za odobrenje i priređivanje.

Svako njihovo nelegalno korišćenje, povlači i krivičnu odgovornost priređivača, odnosno organizatora igara na sreću, jer dovodi i do značajanog gubitka budžetskih prihoda, dodaje se u saopštenju.

"Suzbijanjem sive ekonomije u ovoj oblasti, odnosno onemogućavanjem neovlašćenog organizovanja igara na sreću, osim zaštite budžetskih prihoda, štite se i interesi maloletnika, budući da legalni priređivači imaju niz obaveza koje se odnose na društveno odgovorno priređivanje", zaključuje Miistarstvo finansija.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара