Читај ми!

Radna grupa za bezbednost novinara o odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a

Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost novinara na jučerašnjoj sednici prihvatila je predlog Udruženja novinara Srbije da u plan rada uvrsti i utvrđivanje odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a tokom NATO intervencije na Srbiju i Crnu Goru.

U predlogu UNS-a navodi se da bi Radna grupa trebalo da zatraži od NATO-a da otvori arhive u vezi sa napadom na RTS, da koordiniše aktivnosti sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara, Evropskom federacijom novinara, Hjuman rajts vočom i Amnesti internešenelom.

UNS traži i da Radna grupa podnese zahteve za otvaranje arhiva Vojske Jugoslavije i obaveštajnih službi, ali i zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za otvaranje arhiva o ovom slučaju.

U predlogu UNS-a traži se i da predstavnici Radne grupe prisustvuju obeležavanju godišnjice napada.

U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, u 2.06, u NATO bombardovanju zgrade RTS-a nastradalo je 16 medijskih radnika.

U bombardovanju RTS-a poginuli su Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stojmenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Milan Janković, Tomislav Mitrović i Slobodan Jontić.

Za pogibiju radnika RTS-a do sada je odgovarao direktor RTS-a u vreme bombardovanja Dragoljub Milanović, koji je 2002. godine osuđen na deset godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade, po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије