Читај ми!

Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti se privodi kraju, Srbija u svetskom vrhu po broju žena u Vladi

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na konferenciji o stanju rodne ravnopravnosti da se predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti privodi kraju i da se priprema i Strategija rodne ravnopravnosti. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je rekao da želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica koje su se usprotivile nasilju. Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla da primeri glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić pokazuju da je hrabrost zaista ženskog roda. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović navela je da je podneta inicijativa za formiranje registra nasilnika.

Ana Brnabić je navela da očekuje i da će se na sednici Vlade Srbije tokom februara naći i Strategija za prevenciju i sprečavanja nasilja nad ženama.

Ona je zahvalila ministarkama Gordani Čomić i Zorani Mihajlović zbog toga što su pokrenule prvi međusektorski dijalog o rodnoj ravnopravnosti, kao i Ženskoj parlamentarnoj mreži za širi dijalog na teme koje, kako kaže, ne treba da budu politizovane.

Kako je navela, Ženska parlamentarne mreža u Skupštini Srbije je pokazala kako se vodi međupartijski dijalog i sarađuje na istom cilju bez obzira sa kog političkog spektra učesnici da dolaze.

"Ženska parlamentarna mreža daje takve primere godinama i nadam se da ćemo kao društvo sve češće te primere slediti", rekla je Brnabić i dodala da je ponosna zato što živi u zemlji u kojoj politička elita na vlasti daje primer borbe za rodnu ravnopravnost.

"Čak 20 lokalnih samouprava u Srbiji vode žene" 

Srbija je, navela je, u svetskom vrhu po broju žena u Vladi i navela da joj je drago zato što se takav trend događa i u opštinama i gradovima.

"Imamo sve veći broj predsednica opština i gradonačelnica. Čak 20 lokalnih samouprava vode žene, a u 13 opština to čine prvi put. To su Alibunar, Bajina Bašta, Bela Crkva, Brus, Trstenik, Varvarin i druge, a prvi put u istoriji Niša i Užica su izabrane gradonačelnice", rekla je premijerka.

Ona je to ocenila kao "istorijski iskorak", navodeći da ti primeri daju snagu i moć ženama koje žive u tim opštinama.

"Nadam se da će se uskoro priključiti i privreda. U tom smislu je potrebno dodatno osnaživanje žena", poručila je Brnabić i dodala da se Srbija i dalje bori da sačuva lidersku poziciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti po broju žena koje učestvuju u političkom životu.

Dačić: Ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica

Ivica Dačić je rekao da kao predsednik Narodne skupštine, ali pre svega kao sin, suprug i otac jedne mlade devojke želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica da se usprotive nasilju. 

"Bez obzira na to kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka ovih mladih devojaka da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna je našeg najvećeg poštovanja", rekao je Dačić.

On je dodao da je njihova borba ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a da je obaveza države da svakoj od njih pruži zaštitu i utočište.

"Nažalost, naše društvo je i dalje relativno zatvoreno i opterećeno predrasudama. Takvo stanje mora da postane naša prošlost, zato sam uveren da ćemo i danas učiniti bar mali korak ka Srbiji u kojoj je žena zaštićena i poštovana", poručio je Dačić.

Predsednik Skupštine je ocenio da je institucionalna zaštita prava žena na visokom nivou, ali da to nije dovoljno.

"Srbija ima dobre zakone, ali to nije dovoljno"

Dačić je u parlamentu rekao da Srbija ima dobre zakone i razgranatu mrežu institucija koje se bave tim pitanjima, ali to, kako kaže, nije dovoljno i dodaje da je neophodno da celo celo društvo učestvuje u tome da se nijedna žena ne oseća ugroženo ili diskriminsano.

On je naveo da je čak 15 miliona žena širom sveta bilo izloženo nekoj vrsti nasilja tokom pandemije koronavirusa dok su sa svojim porodicama boravili u karantinu.

"U proteklih skoro godinu dana pandemije, naše društvo i svako od nas pokazali smo svoje najbolje osobine - solidarnost, brigu o starijima, pomagali smo jedni drugima, ali, nažalost, vanredne okolnosti učinile su i da na površinu isplivaju i one najgore, a tu pre svega mislim na nasilje nad ženama", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da nijedna vanredna i stresna situacija ne sme da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo.

Gojkovićeva: Hrabrost je zaista ženskog roda

Da je hrabrost zaista ženskog roda najbolje potvrđuju aktuelni primeri mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, rekla je danas ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na konferenciji o stanju rodne ravnopravnosti u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da su upravo te dve glumice skupile hrabrost i javno progovorile o seksualnom nasilju, koje su doživele, dodajući da je od izuzetnog značaja to što su dobile podršku društva.

"Gorak ukus ostavljaju neumesni komentari kojima su pojedinci pokazali da ne razumeju patnju i torturu kroz koju su one prošle, da nemaju empatiju. Oni čak postavljaju pitanja zašto je do sada ćutala i slično. To samo pokazuje da i u ovakvim situacijama, kada zaista moramo da budemo jedinstveni u osudi seksualnog nasilja, ima pojava omalovažavanja žrtava i govora mržnje, koliko god oni bili u manjini", rekla je Gojković.

Ministarka je poručila da borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja u javnosti mora biti intenzvinija da bi i druge žene bile spremne da prijave zlostavljanje.

"Neophodno je da osiguramo da žene ne moraju da prelaze dodatne prepreke kada odluče da progovore o zlostavljanju, fizičkom, seksualnom ili psihičkom nasilju", rekla je ona.

"Govor mržnje nije iskorenjen" 

Gojković je takođe primetila da govor mržnje, kao i u drugim delovima Evrope i sveta nije iskorenjen i da ga najčešće u stopu prate različite predrasude i stereotipi, te da se ponekad stiče utisak da je žene lako vređati, omalovažavati i ponižavati.

"Za svako suprostavljanje govoru mržnje potrebna je i posebna hrabrost, jer se žrtva tog govora često ne suočava samo sa konkretnim govorom mržnje, već i sa prećutnom saglasnošću dela zajednice. Istovremeno, govor mržnje prema kome god da je usmeren nikad ne ugrožava samo one kojima je upućen, već truje čitavu javnu sferu i čitavo društvo", istakla je ministarka.

Ona je dodala da je zbog toga neophodno da se čitavo društvo suprostavi govoru mržnje.

"U toj borbi važno je da radimo na podizanju svesti o problemu. Istovremeno, pođednako je značajno da promovišemo toleranciju, međusobno poštovanje i kulturu dijaloga", rekla je Gojković.

Ministarka je poručila da mediji ne smeju da podgrevaju predrasude, već i sami moraju da im se suprotstave.

"Svedoci smo da se žene u javnoj sferi često suočavaju sa time da ih mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce. Ako ste žena, mediji se povremeno mnogo više bave vašim fizičkim izgledom, time šta ste obukli, nego time šta vi radite i šta su vaši rezultati", rekla je Gojković.

Mihajlovićeva: Što pre doneti zakon o rodnoj ravnopravnosti

Srbija je napravila mnogo koraka ka rodnoj ravnopravnosti, ali nije dostigla potreban nivo, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i naglasila da je važno da Srbija što pre dobije Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Kako je rekla, taj bi zakon bio krovni dokument u oblasti rodne ravnopravnosti na putu ka stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve građanke i građane.

"Duboko verujem da možemo uraditi mnogo više ako parlament bude mesto na kom ćemo razgovarati i donositi važne zakone i strategije koji će doprineti boljem položaju žena u našem društvu", rekla je Mihajlovićeva na konferenciji Ženske parlamentarne mreže "Hrabrost je ženskog roda".

Podsetila je da je Srbija jedna od pet zemalja u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, kao i jedna od retkih koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, ali da je mnogo izazova ispred nas.

"Važno je da donesemo i novu strategiju za rodnu ravnopravnost, kao i strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasila nad ženama. Na nama je da učinimo sve da jednom ostvarena ženska prava opstanu i da budu još veća", istakla je Mihajlović.

Dodala je da je Ženska parlamentarna mreža važan partner na tom putu, da se zajednički menjaju loša statistika i loši primeri.

Podneta inicijativa za formiranje registra nasilnika

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uputilo je inicijativu da se u novu strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama uvrsti i sveobuhvatni registar, kazala je Zorana Mihajlović

Ona je rekla da se zalaže za formiranje sveobuhvatnog registra nasilnika, koji bi sadržao sve podatke o nasilniku i o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja - bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju.

"Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dalje u prevenciji", rekla je Mihajlović.

Istakla je da je Srbija postala prepoznatljiva u svetu po koracima koje je sprovela na polju unapređenja položaja žena, te poručila da je parlament pravo mesto za razgovar o stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji. 

Božićeva: Srbija među prvih 10 država u svetu po broju žena u vlasti 

Srbija je među prvih 10 država u svetu po broju žena koje učestvuju u vlasti, izjavila je danas koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Sandra Božić i ocenila da u je političkom životu Srbije nikada nije bilo više sposobnih i obrazovnih žena koje su se za svoje funkcij kandidovale znanjem, sposobnošću i stručnošću, a ne kvalifikacijom da su žene.

Božićeva je kazala da je borba za jednaka prava i neprikosnovene slobode primer da je međupartijska saradnja moguća kada nam cilj isti, a to je jačanje u unapređenje ljudskih prava i sloboda.

"Dalek put smo prešli, svojim radom i zalaganjem postali smo prva zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti i usvojila i ratifikovala različite strategije i dokumente, zakone, čiji su cilj ekonomsko i političko osnživanje žena, i eliminisanje svakog oblika diskiriminacije, bili smo predano ušli u borbu za sprečavanje bilo kakvog oblika nasilja prema ženama", rekla je Božićeva.

понедељак, 04. децембар 2023.
-3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво