Читај ми!

Preminuo slikar i skulptor Velizar Krstić

Velizar Krstić, jedan od najistaknutijih umetnika svoje epohe preminuo je u 74. godini, saopštilo je Udruženje likovnih umetnika Srbije.

Delo Velizara Krstića pulsiralo je energijom podneblja u kojem je nastalo. Bio je umetnik-posvećenik, jedan od onih koji je živeo za umetnost i svoje bitisanje je podredio tome, navodi se u saopštenju ULUS-a.

Rođen je u Oreovcu kod Niša. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem se i školovao.
Usavršavao se Beču, Atini, ovenčan je brojnim nagadama i prizanjima, a poslednja u nizu je nagrada ULUS-ove Jesenje izložbe 2017. godine.

"Pamtićemo ga kao čoveka otvorenog srca koji je uvek, svima i bez kolebanja pružao toplu reč, podršku... Njegova umetnička ličnost bila je složena, sklona analizama i unutarnjim dijalozima a opus kompleksan likovni univerzum. I po shvatanju i po semantičko-pojavnom sadržaju u središtu njegovog interesovanja bilo je ljudsko postojanje", ističe se u saopštenju.

Čitav je niz ciklusa i likovnih opservacija u kojima je Krstić studiozno zalazio u dubine ove tematske problematike.

Jezik slika, grafika, crteža i skulptura koje je decenijama stvarao ne traže interpretaciju.

Ona sama govore snagom poruke koju prenose. Kroz delo se suočavao sa svetom koji nas okružuje, zaboravljenim moralnim kategorijama i brojnim životnim istinama.

Oslanjajući se na lična iskustva a opservirajući kolektivnu svest, Velizar Krstić je stvorio umetnost koja je duboko prožeta umetničkim i moralnim vrednostima, umetnost koja svedoči i opominje.

"Iza njega je ostala umetnost koja se pamti", navedeno je na sajtu Udruženja likovnih umetnika Srbije.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара