Читај ми!

Inzbruk: Na spomen-ploči pisaće da je Diana Budisavljević spasila uglavnom srpsku decu

Senat grada Inzbruka jednoglasno je odlučio da na rodnoj kući Diane Budisavljević postavi spomen-ploču na kojoj će, između ostalog, pisati da je spasavala uglavnom srpsku decu iz logora NDH.

Članovi Senata i Odbora za kulturu Grada Inzbruka su 18. novembra na sednici Senata Grada Insbruka jednoglasno usvojili konačnu verziju teksta na spomen-ploči za Dianu Budisavljević (devojački Obekser).

Usvojen tekst koji će stajati na spomen-ploči:

Diana Budisavljević, devojački Obekser

1891–1978.

Diana Budisavljević iz Inzbruka je tokom Drugog svetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj "Nezavisnoj Državi Hrvatskoj".

Tek mnogo godina posle njene smrti njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom na njenoj roditeljskoj kući Grad Inzbruk odaje poštu ovoj hrabroj ženi.

Gradska opština Inzbruk 

"Najvažnije da se identitet žrtava ne prećuti" 

Srpska pravoslavna omladina Inzbruka (SPOJI) ističe da ih veoma raduje što se Grad odlučio za verziju imena Diane Budisavljević, kakva je, ističu, i na njenom nadgrobnom spomeniku na inzbruškom Zapadnom groblju.

"Ovim pismom Vam, međutim, želimo iskazati naše ogromno poštovanje, jer ste kao predstavnici našeg zajedničkog grada Inzbruka ponovo pokazali hrabrost i na kraju odlučili da ogromnu većinu, od genocida, spasene dece nazovete svojim imenom i tako ih sačuvate od zaborava. To je veoma važan i ključni korak koji dokazuje da se u Inzbruku obraća pažnja na sve aspekte jedne savremene i žive kulture sećanja. Najvažnije u tome jeste svakako da se identitet žrtava, a u ovom slučaju spasene dece, ne prećuti, što ste Vašom odlukom uspešno i sproveli u delo", navodi SPOJI.

Nadaju se da će ploča biti veoma prihvaćena od šire javnosti i služiti kao inspiracija za nastavak uspešne kulture sećanja u Inzbruku i Austriji.

Socijaldemokratski pokret oslobodilaca Tirola i SPOJI prvi su pokrenuli inicijativu da se sačuva sećanje na Dianu Budisavljević (dev. Obekser) i to 2010. godine.

Tada su pokušali da izdejstvuju postavljanje spomen-ploče na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Inzbruka. Ono što tada nije pošlo za rukom, sada je kroz preuzimanje ove tematike od grada Inzbruka, uspelo.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара