Читај ми!

Zdravom hranom žene kosjerićkog kraja šire zadrugarstvo i preduzetništvo

Priprema zimnice je posao kojim mnoga seoska gazdinstva u kosjerićkom kraju obezbeđuju dodatni prihod. Sve veća potražnja za zdravom hranom podstiče širenje zadrugarstva i žensko preduzetništvo, a prerađevine od voća i povrća pripremljene na tradicionalni način, postaju obavezni deo ponude ugostitelja koji se bore da ublaže gubitke zbog epidemije.

Prirodno bogatstvo kosjerićkog kraja ogleda se u svemu onome što poljoprivrednici gaje na poljima ili brdima. Domaćice okupljene u zadrugu "Naša kooperativa", odlučile su se da posluju kao preduzetnice, koje tradicionalne proizvode žele da učine dostupnim i u ugostiteljstvu.

 

"Svi ovi ljudi koji su danas tu imaju deklaracije, imaju sve te standarde koji zahtevaju hoteli da bi mogli da tu hranu plasiraju, da služe u svojoj ponudi", kaže Marija Luković Sredić iz Zemljoradniče zadrzge "Naša kooperativa".

Gosti sve više traže domaće proizvode, ali zbog bezbednosti hrane inspekcije traže od ugostitelja poreklo svih proizvoda. Iako je hrana zdrava i ukusna, gazdinstva moraju da ispune predviđene standarde i zakonsku regulativu.

Branka Ilić, menadžerka hotela na Divčibarama ističe da je potrebno žene više edukovati na koji način mogu da naprave te proizvode.

"Ili pojednostaviti same postupke i same pravilnike koji se tiču te domaće hrane", dodaje Ilićeva.

U godini koronavirusa, sa dolaskom povratnika i većeg broja turista, oživela su sela u kosjerićkom kraju. Tražnja je povećana pa je proizvodnja zdrave hrane uključena u projekat koji podržava lokalna samouprava.

"Korona je selu donela dobro, nije donela ništa loše i ti proizvodi su svi plasirani na lokalnom tržištu. I nadamo se da će u budućnosti se to širiti i da će ta mreža proizvoda biti sve veća i veća", kaže Žarko Đokić predsednik Opštine Kosjerić.

Ilija Vukadinović, pedijatar, smatra da i hrana ima i te kako uticaja na to što je korona bila minimalno zastupljena na teritoriji njihove opštine.

Kada se zna poreklo namirnica, uz geografsko poreklo i poštovanje standarda u proizvodnji hrane u domaćinstvima, u plodovima kosjerićkog kraja uživaće mnogi.

A koristi su, pored razvoja turizma, višestruke: očuvanje sela, jačanje zadrugarstva i opstanak ugostiteljstva.

 

 

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво