Šansa za roditeljstvo: Nastavlja se borba za potomstvo, želja jača od virusa

Sandra Jovanović, predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" rekla je da je nastavak rada komisija i procedura vantelesne oplodnje došao u pravom momentu.

Nakon poboljšanja epidemiološke slike i pada broja zaraženih koronavirusom kao i inicijative Udruženja Šansa za roditeljstvo da komisije i procedure vantelesne oplodnje nastave sa radom, parove u borbi za potomstvo koji svoju šansu za roditeljstvo čekaju uz pomoć biomedicinski potpomognute oplodnje finansirane od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje obradovalo je novo Uputstvo, navodi se u saopštenju "Šanse za roditeljstvo".

Novo uputstvo od strane RFZO-a, donosi važna obaveštenja za parove kao što su: sve žene koje su napunile 43 godine (što je starosna granica za VTO preko RFZO) u toku trajanja obustave (ili 30 dana nakon obustave rada) mogu se javiti na komisiju za postupke i imaće prioritet kod zakazivanja istih, nvodi se u saopštenju.

Takođe, važnost analiza produžena je na još tri meseca za sve one koji imaju zakazanu komisiju u nerednih mesec dana od započinjanja rada Komisija.

Svi oni kojima je komisija odložena zbog obustave rada dobiće novi termin koji je zdravstvena ustanova dužna da zakaže, s tim što prioritet imaju žene koje su u toku trajanja obustave napunile 43 godine. 

Sandra Jovanović, predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" rekla je da je današnji nastavak rada komisija i procedura vantelesne oplodnje došao u pravom momentu.

Kako je istakla, želja za detetom kod onih koji imaju poteškoća sa začećem veća je od straha od virusa.

"Epidemiološka slika nam ide na ruku i drago nam je da će svi moći da nastave svoju borbu, a posebno nas raduje što su Republička stručna komisija i RFZO ponovo izašli u susret onima koji su na neki način oštećeni, u ovom slučaju žene koje su blizu starosne granice ili su prešle starosnu granicu i nisu uspele. Poručujemo svima - javite se komisijama i zakažite termin", rekla je Sandra Jovanović.

Prema njenim rečima, administracija je smanjena i sada ima samo jedna komisija i neograničen broj finansiranih pokušaja vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a.

"Svi oni koji imaju pitanja i nejasnoća u vezi sa dokumentacijom ili javljanjem na proceduru vantelesne oplodnje finansiranu od strane RFZO-a mogu nas kontaktirati na besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 pokrenut od strane Nije svejedno fondacije kompanije Nektar i Ministarstva zdravlja", navodi se u saopštenju Udruženja.

субота, 22. јун 2024.
27° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару