Zadužbine Nemanjića čuvaju srpsku istoriju i tradiciju

Kulturno-istorijski spomenici srednjovekovne Srbije gde se spajaju civilizacije zapadnog i vizantijskog sveta, ovog leta posebno, interesuju ne samo vernike. Za istoriju srpskog naroda od izuzetnog značaja je novopazarska crkva Svetih Petra i Pavla, najstarija hrišćanska sakralna građevina na Balkanu, ali i Nemanjićke zadužbine.

Raški veliki župan Stefan Nemanja smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, zajedno sa sinom Savom, utemeljivačem Srpske pravoslavne crkve.

Njegovu vladavinu odlikuje početak podizanja monumentalnih vladarskih zadužbina u autentičnom raškom stilu. Među njima je Studenica koja je 1986. upisana u svetsko kulturno dobro.

"Mi smo u Srbiji obišli pravoslavne svetinje. Poseban utisak odaju drevni manastri 12, 13. i 14. veka. U Studenici je upečatljiva arhitektura, ikonopis i predivno pojanje, koje krepi dušu", navodi sestra Olga, monahinja iz Moskve.

Da Studenica blista u sjaju vremena kada je i podignuta, brine pre svih monaško bratstvo.

"Svi ljudi vole da dođu u Studenicu, pravoslavni malo više, pošto više znaju o istoriji same Studenice", navodi Tihon Rakićević, iguman manastira Studenica.

Na području Starog Rasa očuvana je impresivna spomenička celina koja je u Uneskovom registru baštine od 1979. Srednjovekovna sakralna zdanja - Petrova crkva, Đurđevi Stupovi i Manastir Sopoćani Eparhije raško-prizrenske privlače ne samo istoričare umetnosti, fresko-slikare, vizantologe već i turiste.

Sopoćani su ključni spomenik u proučavanju vizantijske i renesansne umetnosti.

"Freska koja je osvojila svet, očarala sve ljude koji se bave umetnošću jeste Uspenije Presvete Bogorodice. Tu ima oko 30 kvdrata i upravo je ta freska proslavila i našu zemlju i Sopoćane", objašnjava arhimandrit Teoktist, iguman manastira Sopoćani.

Vladika raško-prizrenski Teodosije navodi da smo primili u nasledstvo veliko duhovno i kulturno bogatsvo.

"To su naši svet kraljevi podigli i evo do naših dana je to sačuvano", dodaje vladika raško-prizrenski.

Istorija, tradicija i kultura neizostavni su u stasavanju mladih, kako bi se te vrednosti prenele i budućim pokolenjima.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво