Svaki šesti par u Srbiji ne može da dobije dete, sa kakvim se mukama susreću

Svaki šesti par u Srbiji ne može da dobije dete. Sa koliko teškoća, predrasuda i birokratije se oni susreću na putu da vantelesnom oplodnjom dođu do bebe, najbolje znaju oni sami. U svetu je slično, samo se zakoni razlikuju. Predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović kaže da će novo uputstvo koje treba da donese Republički fond za zdravstveno osiguranje promeniti situaciju, a to je neograničeni broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom za ženskog partnera 43 godine.

Gostujući u Beogradskoj hronici, Sandra Jovanović iz Organizacije "Šansa za roditeljstvo" je rekla da se budući roditelji najčešće žale na ograničenje u smislu starosne granice, administraciju, slabu psihološku podršku, na nerazumevanje ljudi iz okoline.

"Vrlo često okolina ne razume problem neplodnosti pa dolazimo do toga da prosto kažu neke rečenice koje nisu prigodne i koje ljude zabole. Ima više problema, ovo je slojevita tema i ne možete joj prići sa jedne strane, zahteva da je nekako obuhvatite sa svih strana", rekla je Jovanovićeva.

Odgovarajući na pitanje šta će im biti lakše od ponedeljka, ona kaže da će novo uputstvo koje treba da donese Republički fond za zdravstveno osiguranje promeniti situaciju, a to je neograničeni broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom za ženskog partnera 43 godine.

Manji psihološki pritisak 

"Ograničenja od tri postupka je bilo malo, jer veliki broj parova ne dobije dete ni nakon trećeg pokušaja i sada se omogućava da nastavljaju da pokušaju i da dobiju bebu", kaže Jovanovićeva.

Kada znate da imate tri pokušaja, nakon poslednjeg pokušaja ukoliko niste dobili dete osećate veliki psihološki pritisak, ukazala je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, psihoški pritisak će biti manji, ako znamo da nema ograničenja u broju.

Najčešće su parovi odlazili u inostranstvo zbog procedure donacije jajnih ćelija, sprematozoida i embriona, to je bio glavni razlog, cena je kod nas od tri do pet hiljada evra, a procedura donacije je skuplja.

"Kod nas se ne radi, nadamo se da ćemo imati donaciju rešenu, nakon treće procedure ukoliko ne dobijete dete morali ste da nastavite da plaćate. U ovom slučaju ne biste imali tu situaciju da parovi moraju da plate", istakla je Jovanovićeva.

Prepreka za doniranje 

Kaže da je prepreka u Srbiji za doniranje što nema donora i ističe da u drugim zemljama postoji sistem koji duži vremenski period radi.

"Kod nas taj sistem ne radi, imamo zakon, pravilnik, banku reproduktivnih ćelija, ali za sada nema dovoljno medijske kampanje, postoji nadoknada koja se daje donorima, ali to kod nas nije regulisano", rekla je Jovanovićeva.

"Bili smo na korak da to rešimo pre epidemije. Tako da ćemo sda pokrenuti priču. Nekim parovima prosto to nije opacija, oni moraju da idu na donaciju", rekla je Jovanovićeva.

U Centru za vantelesnu oplodnju oformljen od strane Ministarstva zdravlja se trudio da informiše ljude, napravljen je vodič, besplatan nacionalni broj 0800 333 030 na koji svaki par može da dobije sve informacije o vantelesnoj oplodnji.

Kako kaže, u manjim mestima se teže govori o problemu, teže se teži karešenju problema, osećaj stida je prisutan. "Trudimo se da probjemo barijere", kaže Jovanovićeva i zaključuje da rešenje treba tražiti kod lekara. 

субота, 22. јун 2024.
27° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару