Janković: Žene se i dalje suočavaju sa stereotipima i predrasudama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da su žene i dalje diskriminisane na tržištu rada, uglavnom u vezi sa porođajem i nemogućnošću napredovanja.

Brankica Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da žene imaju veliki problem i u ruralnim područjima, a to se odnosi na pristup zdravstvu, nedovoljnu podršku za biznis, ali i na nasilje sa kojim se suočavaju.

Poverenica je rekla da je najveći napredak prethodne godine napravljen na zakonodavnom polju i na polju političke participacije žena.

Kako je rekla, veruje da će upravo žene nametnuti teme koje ih najviše interesuju, a tih problema se ne treba stideti.

Brankica Janković je pozvala žene da i dalje podnose pritužbe jer se implementacijom samo jedne preporuke mogu rešiti brojni problemi.

Istakla je i da je potrebna promena kulturnog obrasca, jer se žene i dalje suočavaju sa stereotipima i predrasudama o njihovoj ulozi.

Dodaje da se i dalje smatra da je kuvanje i pranje ženski posao, naročito u ruralnim područjima. Takođe, mnoge žene se odriču nasleđa u korist braće i time se njihov ekonomski položaj otežava.

Međunarodni dan žena danas će biti obeležen otvaranjem Salona nobelovki. Brankica Janković kaže da je potrebno promeniti kulturni obrazac i istaći šta su sve žene uradile u umetnosti.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара