U Odžacima uručeni ključevi stanova za izbegličke porodice

Ministar spoljnih poslova Ivice Dačića uručio je u Odžacima ključeve za 20 stanova izbegličkim porodicama sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su u ratnim stradanjima našle utočište u Srbiji.

Stanovi koji su dodeljeni u Odžacima deo su Potprojekta 4, čija je ukupna vrednost nešto više od 18,6 miliona evra. 

"Od toga, više od 16 miliona su sredstva iz fonda Regionalnog stambenog programa, dok je nešto više od dva miliona evra nacionalna kontribucija", rekao je Dačić. 

Ističe da je kao predsedavajući Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, unazad već šest godina, svaki put imao posebnu emociju kada svečano uručuje ključeve našim dragim sugrađanima.

Tu emociju sigurno dele i sve moje kolege koje stoje danas ovde pored mene. Jer Regionalni stambeni program je zaista jedan izuzetno plemenit projekat, kazao je on.

Program stambenog zbrinjavanja, bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnopravno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova gde god da se nalaze i to na prostoru čitave bivše Jugoslavije. Do sada je u našoj zemlji izgrađeno i useljeno više od 4.200 stambenih jedinica, a plan je da to pravo ostvari više od 7.000 porodica, naveo je Dačić.

Do sada su iz ovog Potprojekta zbrinute porodice u Arilju, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Staroj Pazovi, Kladovu, Negotinu, Temerinu i Brusu.

Regionalni stambeni program finansiran je donatorskim sredstvima, a najveći pojedinačni donator je Evropska unija. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je Komesarijat za izbeglice i migracije vodeća institucija koja implementira program u Srbiji. Proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a, kazao je Dačić.

Uz Evropsku uniju, naveo je, do sada su u fond Regionalnog stambenog programa donirale i Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Norveška, Italija, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Italija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

"Svim pomenutim zemljama - veliko hvala", kazao je Dačić.

Zahvalio se i članu privremenog organa Opštine Odžaci Miloradu Stanišiću, koji je sa svojim saradnicima obezbedio zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju ovih stanova, kao i dragim prijateljima iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, a pozdravi je i ambasadora Andreu Oricija, šefa misije OEBS-a u Srbiji.

"Posebnu zahvalnost želim da izrazim komesaru za izbeglice i migracije - gospodinu Vladimiru Cuciću, kao i celom timu saradnika iz Komesarijata za izbeglice i migracije, čije prisustvo uvek raduje", rekao je Dačić.

Ističe da je proces pridruživanja Evropskoj uniji trajno opredeljenje Vlade Srbije.

"Iako je to proces za koji ne znamo sa sigurnošću kako će se završiti, ovaj program koji sprovodimo sa Evropskom unijom lep je primer uzajamne podrške, razumevanja i sjajne saradnje. Iako nam se bliže izbori, ja vam sa sigurnošću mogu reći da će i sledeća Vlada Srbije posvećeno raditi na implementaciji, kako ovog projekta, tako i svih drugih koji su na dobrobit svim našim građanima", zaključio je Dačić.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара