Vučević: Podižemo sistem, hakeri tražili 400.000 evra u bitkoinima

Serveri gradskih uprava u Novom Sadu, ali i nekoliko drugih javnih službi u JKP "Informatika", hakovani su tokom vikenda, a hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je reč o najvećem hakerskom napadu u Srbiji otkad su uvedene savremene informacione tehnologije.

Miloš Vučević je rekao za RTS da se nikada u Srbiji nije desio napad takvog intenziteta.

"Praktično je 1. marta u večernjim satima blokiran ceo informacioni sistem Novog Sada. Novi sad je mnogo radio na tom polju i mi smo ceo grad umrežili. Napadom na naš sistem oni su praktično blokirali ceo grad", kazao je Vučević.

Prema njegovim rečima, lični podaci građana "apsolutno nisu ugroženi, jer se nalaze na drugoj softverskoj platformi".

"Napad je izvršen na jedan sistem gde su podaci javnih službi, grada Novog Sada, naših svih organa, a svi lični podaci građana se nalaze na drugoj platformi koja nije obuhvaćena napadom. To vam sada odgovorno apsolutno tačno tvrdim, tako da građani nemaju razloga za brigu", naglasio je Vučević.

Napominje da je program bio pod zaštitom poznatog antivirus softvera koji je kupljen i licenciran.

Upad u sistem putem mejla

"Radi se o sajber napadu ne grupe đaka ili studenata, radi se o međunarodnom terorizmu. I velika naftna kompanija iz Hrvatske je bila napadnuta pre dve nedelje. Više gradova u Nemačkoj je trenutno napadnuto pod istim talasom sajber terorizma. Oni su od nas tražili da otkupimo naše podatke u kripto valuti u iznosu od 50 bitkoina, pa posle je to palo na 20 bitkoina. Da prevedem, 50 bitkoina na tržištu je negde oko 400.000 evra. Nismo, naravno, ništa platili", kazao je Vučević.

Navodi da se polako podiže sistem.

"Imamo veliku podršku BIA, policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Danas nam dolaze iz Vladine kancelarije za IT sektor. I premijerka je dala nalog da se i oni uključe", istakao je Vučević.

Od juče, kaže, rade građevinske dozvole, danas će krenuti objedinjena naplata, posle nas čeka predškolska ustanova, a vraćene su u rad i nadzorne kamere.

"Oni su upali u naš sistem, pretpostavka je putem mejla, ubacili neke svoje algoritme i praktično zaključali sve podatke, uzeli našu bazu i onda se javili kao klasični ucenjivači", napomenuo je Vučević.

Opomena za sve u Srbiji 

Podići će se novi sistem, i otkup se neće platiti.

"Nije realno da plaćamo, i Novi Sad niko ne može da ucenjuje. Radi se o ozbiljnom internacionalnom sajber terorizmu. Nije ovo da je neko učinio sistem dostupnim i lako ranjivim. Radi se o kriminalcima koji su veoma fokusirani i stručni za tu oblast koji očigledno žele da zarade enormne iznose novca baveći se sajber terorizmom. Ovo je opomena za sve u Srbiji, ne samo za Novi Sad", istakao je Vučević.

Ukazuje da to što "smo gledali u filmovima, dešava se i kod nas".

"Kako budemo napredovali u IT i digitalizaciji moramo biti svesni da moramo posebno voditi računa o daljoj zaštiti, posebno o zaštiti ličnih podataka građana. Moram da se zahvalim IT stručnjacima iz raznih kompanija koji su došli da nam pomognu", naveo je Vučević.

Vučević je najavio i otvaranje fabrike čokolade u Novom Sadu.

"Sutra polažemo kamen temeljac za fabriku čokolade 'Beri Kalebo'. Svetski najveći proizvođač kakaoa dolazi u Novi Sad. Velika investicija ne samo za Novi Sad, nego i za Srbiju. U fiskalnoj godini 2017/2018. imali su promet od 6,9 milijardi švajcarskih franaka. Prva njihova investicija u jugoistočnoj Evropi. U saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, imaće akademiju. Jedna ekonomski zdrava priča za Novi Sad i Srbiju", zaključio je Vučević.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара