Godišnje nagrade UNS-a: Goranki Matić priznanje za životno delo

Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je novinarske nagrade za 2019. godinu. Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli fotografkinji Goranki Matić. Nagradu "Laza Kostić" za reportažu dobio je novinar RTS-a Dalibor Žarić.

U predlogu za nagradu navodi se da je Matićeva jedna od „legendi našeg novinarstva i dobri duh nekoliko istorijskih beogradskih redakcija", kao i da je "smatraju jednom od najznačajnijih vizuelnih umetnica sa ovih prostora".

Nagradu za uređivanje "Dimitrije Davidović" dobio je glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atila Marton. Emisijama iz programa manjinskih zajednica koje su bile vrsta "programske popune", navodi se u predlogu za nagradu, Marton je "udahnuo novi život".

Nagradu "Bogdan Tirnanić" za komentar/kolumnu dobio je urednik ekonomske rubrike lista Danas Aleksandar Milošević.

U predlogu za nagradu navodi se da Miloševićeve kolumne u rubrici "Biznis" izdvaja "jednostavnost kojom se objašnjavaju na prvi pogled komplikovane stvari, kao što su statističke manipulacije, trgovinski rat svetskih velesila".

Dobitnik nagrade "Laza Kostić" u kategoriji vest i izveštaj je novinar nedeljnika NIN Vuk Z. Cvijić za "informaciju koja je obeležila ovu godinu da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz ‘Krušika’ uhapšen".

"Za vreme svog višedecenijskog rada Cvijić je objavljivao tekstove koji su otkrivali afere, spregu kriminala, korupcije i predstavnika vlasti", stoji u predlogu.

Dalibor Žarić - dobitnik nagrade za reportažu 

Nagradu "Laza Kostić" za reportažu dobio je novinar RTS-a Dalibor Žarić za televizijsku reportažu pod nazivom "Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija" koja je emitovana u Oko magazinu.

Žarić nas u reportaži, navodi se u predlogu za nagradu, "upoznaje sa Srbijom kakvu ne poznajemo", koja se ne vidi "iz kruga dvojke", a koja je "izvan svih naših podela, daleko od svih trvenja".

"I ne samo da odlazi, Žarić se u te krajeve vraća", stoji u predlogu.

Nagrada "Laza Kostić" za satiru pripala je niškom novinaru, kolumnisti portala Južne vesti i lista Glas juga Dragoslavu Petkoviću za "višegodišnju seriju satiričnih kolumni pisanih autentičnim staroniškim jezikom, a u kojima vrlo vešto, vrcavo i domišljato komentariše aktuelne, ne samo niške nego i šire, društvene pojave, događaje i probleme".

Specijalna priznanja UNS-a

Specijalna nagrada za publicistiku "Žika M. Jovanović" pripala je Slobodanu Giši Bogunoviću za delo "Ljudi Politike - Leksikon saradnika (1904/1941)".

Knjiga Bogunovića, kako se navodi, sadrži oko 300 odrednica o osnivačima, vlasnicima, urednicima, članovima redakcije, novinarima, ilustratorima, karikaturistima, likovnim urednicima, fotografima...

Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su dopisnik Večernjih novosti iz Pariza Goran Čvorović, ekipa Sputnjika i novinar televizije N1 Adam Santovac.

Čvorović je, piše u predlogu, "u svetskim okvirima" bio prvi novinar koji je dobio ekskluzivni intervju sa Peterom Handkeom, nakon objavljivanja da je on ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade.

Pre novinara "najvećih svetskih medijskih kuća" uspeo je da dobije Handkeovu izjavu posle saznanja da je ovogodišnji laureat najveće književne nagrade, navodi se u predlogu.

Ekipa Sputnjika dobila je priznanje za serijal od tri reportaže pod nazivom "Dvadeset godina od NATO agresije - Srbija pamti". Autori tih reportaža su novinarke Senka Miloš, Maša Radović i Nataša Milosavljević.

Santovac je dobitnik priznanja za novinarsko istraživanje "Mega diplomac" koji "sistematično i postupno, prema svim pravilima novinarske struke, razotkriva jedan truli sistem koji je posledično doveo do razaranja sistema obrazovanja u Srbiji u prethodne tri decenije".

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović, Eržika Pap Reljin, Budimir Ničić, Slađana Zarić, Nemanja Pančić, Marko Subotić, Dragana Pejović, Živojin Rakočević i Dragoslav Gogić. Zbog zdravstvenih razloga član žirija Dragoljub Žarković nije učestvovao u radu.

Nagrade će biti uručene na Dan UNS-a u subotu, 21. decembra u 13 sati, u Pres centru UNS-a.

Tom prilikom biće uručena i UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez "Aleksandar Tijanić" novinaru i književniku Živojinu Rakočeviću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво