Kulminacija sukoba u Jevrejskoj opštini – sinagoga u lancima, dvoje privedeno

Sukob dve frakcije u jevrejskoj zajednici u Srbiji danas se završio privođenjem dve osobe posle incidenta ispred beogradske sinagoge. Članovi Jevrejske opštine Beograd, na čijem je čelu Danilo Medić, protestovali su ispred sinagoge tražeći da uđu unutra, što im policija nije dozvolila.

Potomci malobrojnih Jevreja u Srbiji koji su preživeli Holokaust sada su podeljeni i oko toga ko može u dvorište sinagoge.

Incidentima ispred kapije prethodila je odluka rukovodstva Opštine s Danilom Medićem na čelu, da rabinu Isaku Asielu zabrani aktivnosti u prostorijama Jevrejske opštine.

Rabin to nije prihvatio, pa je od petka kapija pod lancima.

"Ovo je nečuven čin da rabin otvori navijačima vrata, da izbaci obezbeđenje koje pripada Jevrejskoj opštini Beograd i da jednostavno članovi Jevrejske opštine Beograda ne mogu da uđu u svoj hram. To se nikada nije desilo do sada nigde na svetu i bojim se ovo ima velike posledice za nas kao jevrejsku zajednicu ovde i ovo je jedan jako tužan dan, da se stavi lanac na kapiju da se radi to što se radi, to je prosto neverovatno", kaže Danilo Medić, predsednik jedne od frakcija Jevrejske opštine Beograd.

U pokušaju da preseku lanac kako bi otvorili kapiju, dve osobe su privedene.

Avram Izrael je od Policijske uprave Stari grad zatražio da privedeni budu odmah pušteni jer su, kako kaže, samo pokušali da uđu u svoju sinagogu.  

Druga strana tvrdi da su, posle informacija da rabin više neće moći da služi obred u jedinoj aktivnoj sinagogi u Beogradu, bili prinuđeni da reaguju.

Objašnjavaju da je angažovano privatno obezbeđenje, a da ulaza u sinagogu, osim za rabina i stanare, neće biti do sledeće službe, u petak.

"Odluka da ne dozvole rabinu da ulazi u hram, koji je naš rabin 24 godine, da promene brave i prete mu iseljavanjem iz stana, pronalaze pravne načine da ga isele, na šta to podseća, koja su to vremena kad su iseljavani, bili smo šokirani", naglasio je Aleksandar Jinker, kojeg kao predsednika podržava druga struja u Jevrejskoj opštini Beograd.

Dve frakcije jevrejske zajednice osporavaju legitimitet jedna drugoj već sedam meseci.

Do spora je došlo nakon problema oko primene Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво