U borbu za potomstvo treba ući što pre

Beograd će za vikend biti domaćin Drugog međunarodnog Festivala potpomognute oplodnje pod sloganom "Mislite o tome". O tom problemu se našim prostorima ne govori dovoljno, a i kad se govori, to često nije na pravi način, pa se i ne zna dovoljno o borbama koje vode parovi i pojedinci kako bi došli do potomstva.

Na Festivalu će na 10 panel diskusija govoriti stručnjaci iz zemlje i inostranstva na različite teme o neplodnosti – lečenju, pripremama za lečenje, vantelesnoj oplodnji, analizama, donaciji, surogat materinstvu.

Priprema za festial je trajala šest meseci, rekla je predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Govoreći o sloganu "Mislite o tome", Jovanovićeva kaže da ni parovi ni društvo ne misle o neplodnosti na vreme. 

"Parovi u tom smislu što se ponekad predugo čeka da se krene u proces lečenja. Prolazi vreme i desi se da dođete u godine kada je to teže. Što se tiče društva – društvo ima stav prema tome kao da je to neka bolest i to je veliki problem, jer smo diskriminisani, ne osećamo se bolesnim već samo ne možemo prirodno da ostvarimo trudnoću", istakla je Jovanovićeva.

Napominje da treba više da se misli o tome šta sve neplodnost nosi sa sobom – to nisu samo medicinsk, veći i psihološki i emotivni problemi, utiče i na brak.

Kako je navela, to nije samo ginekološki problem, stoga će na festivalu biti prisutni i drugi stručnjaci iz 13 zemalja – endokrinolozi, hematolozi, embriolozi, psiholozi.

"Taj emotivni i psihološki deo jako utiče na mnogo ljudi. Nemogućnost da dođete do onoga što je svima prirodno dato jeste nešto što može da obeshrabri", naglasila je predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Za sve koji žele da dođu i konsultuju se sa stručnjacima je obavezna medicinska dokumentacija, kako bi lekari imali uvid u to dokle su parovi "stigli sa svojom borbom".

Otkako je održan prvi festival prošle godine, usvojen je Zakon o potpomognutoj oplodnji, a Grad Beograd je doneo odluku o omogućavanju četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku grada.

Jovanovićeva je dodala da osim Beograda postoji još lokalnih samouprava koje finansiraju vantelesnu oplodnju.

Prema njenim rečima, jedna od novih procedura u Srbiji je donacija i cilj je da se na festival dovedu stručnjaci iz zemalja u kojima se to radi duže vreme.

Dodala je da 90 odsto parova odlazi u inostranstvo upravo zbog donacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару