U Osaki će biti otvoren centar za srpski jezik i kulturu

Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu ugostio je više od dvesta profesora japanskog jezika. Povod – međunarodna konferencija "Podučavanje japanskog jezika i kulture globalno i lokalno". Kao rezultat dugogodišnje saradnje naših i japanskih filologa, početkom oktobra na Univerztetu u Osaki biće otvoren centar za srpski jezik i kulturu.

Japanski jezik može da se uči kao strani jezik, kao nasledni jezik za veliku japansku dijasporu ili kao jezik struke. Zato su ovakvi skupovi važni, kako bi se saznalo šta je novo na polju japanologije.

"Veoma je važno da pokažemo studentima da za istraživenje nije dovoljno samo čitanje knjiga već da treba da se stvara saradnja sa drugim istraživačima, razgovarati o tome šta želimo da radimo u budućnosti kako bismo pružili doprinos društvu u kojem živimo", istakla je Marčela Marioti, predsednica Evropske asocijacije profesora japanskog jezika.

"Došla sam u Srbiju, kako bih na ovom skupu naučila mnogo stvari od značajnih naučnika", navela je Roksana sa Univerziteta u Bukureštu.

"Proširujemo mrežu nastavnika japanskog jezika, pa očekujemo sve više važnih saveta od vaših profesora", Tada Sanae iz Japanske fondacije 

Profesorke Mađima i Marković već šet godina rade na zajedničkom projektu – pa će 1. oktobra na Univerzitetu u Osaki biti otvoren Centar za srpski jezik i kulturu. Univerzitet u Osaki spada među šest najboljih japanskih univerziteta.

"To je državni univerzitet. I u njemu gravitira čitava oblast zapadnog Japana. To je polovina Japana. Tako da mislim da ćemo imati jednu istinski radosnu i propulzivnu lokaciju za nastavu i ne samo srpskog jezika i kulture, nego za zbližavanje nauče javnosti", navodi Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

"Sa vašim univerzitetom imamo različite oblike saradnje. Vaši profesori su gostujući profesori na našem univerzitetu. Jedan kurs će biti ponuđen prvi put, i nadam se da će biti dugovečan", ističe Mađima Đunko sa Fakulteta za jezik i kulturu u Osaki.

Japanski jezik uči se na Univerzitetu u Beogradu 43 godine. Diplomiralo je, magistriralo i doktoriralo više od 700 japanologa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво