Stručna komisija FON-a: Doktorat Malog nije plagijat

Doktorat aktuelnog ministra finansija Siniše Malog nije plagijat, zaključila je Stručna komisija FON-a i predložila da se on promoviše u zvanje doktora nauka.

Stručna komisija, koju su članovi profesori Dejan Erić, Vinko Kandžija, Tomaž Čatež, Dragan Mikerević, smatraju da iako postoje određeni propusti oni nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i orginalnost rada. 

Komisija smatra da je kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove Srbije i Univerziteta u Beogradu i predlaže da se kandidat Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka.

Komisija u izveštaju, u koji je Tanjug imao uvid, navodi da su sproveli softversku analizu korišćenjem programa "Turnitin" koji predstavlja "mehaničku" analizu sličnosti teksta. 

"Izveštaj je pokazao da je ukupan indekst sličnosti 16 odsto što se poklapa i sa rezultatima analize obavljene 2014. godine kada je korišćen softver i Thenticate", navodi se i izveštaju i dodaju da je od 153 izvora koje je Mali koristio u radu, devet iskuljučeno jer su objavljeni nakon odbrane doktorata Malog.

"Od preostala 144 izvora samo jedan ima indeks sličnosti od dva odsto, sedam od jedan odsto, a preostalih 136 indeks manji od jedan odsto. Pomenuta struktura identifikovanih izvora upućuje na zaključak da ne postoje elementi sistematskog preuzimanja tuđih tekstova", navodi se u izveštaju.

Dodaju da su od ukupnog broja indeksa sličnosti isključili neosporne delove, koji se ogledaju u identifikovanim fusnotama i referencama, opšte poznatim stvarima i nazivima zakona, podzakonskim aktima i pretežno pravnim terminima i dokumentima.

"Učešće ovih nalaza se kreće na nivou od oko sedam odsto od ukupnog obima rada, gde je bitno naglasiti da isti nemaju nikakav uticajna na predmet istraživanja, ciljeve , testiranje hipoteza, rezultate i naučni doprinos disertacije", navodi se u izveštaju.

Navode da su identifikovali određene propuste u citiranju pojedinih izvora literature kada u radu gotovo da nisu korišteni znakovi navoda u obeležavanju pojedinih delova teksta.

"Kandidat je u samo dva od 126 slučajeva korišćenja znakova navoda upotrebio za citiranje odgovarajućih delova teksta. Sve ostalo korišćeno je za citiranje izvora literature i pojedinih termina.Postoje delovi teksta gde su morali da se koriste znaci navoda, a ukupan obim rada za koji je stručna komisija identifikovala ovaj propust je sedam odsto", navodi se u izveštaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво