Grnčarija iz koje je i ručak bolji

Marko Zlatković iz pirotskog sela Krupac sopstveni posao započeo je pre dve godine, još dok je bio u srednjoj školi. Grnčarija koju proizvodi prodaje se u gotovo svim gradovima Srbije. Marko kaže da voli da radi i nada se da će ostati u rodnom selu.

Dvadesetogodišnji Marko tvrdi da su dobra ideja, uporan i vredan rad sve što je potrebno da bi se započeo sopstveni posao i, još važnije, da bi se opstalo na surovom tržištu. A on to uspešno radi već dve godine. Izrada grnčarije je zanimljiv, ali težak posao.

"Svaki predmet mora više puta da se uzme u ruke, da se obradi pažljivo, da se oslika pažljivo, posle toga da se pažljivo ubaci u peć i izvadi jer je veoma lomljiva. Da bi se jedna šolja napravila potrebno je dve nedelje rada na njoj", objašnjava Marko.

Najtraženiji su suveniri, posebno oni sa motivima pirotskog ćilima.

"Najviše se prodaje po turističkim mestima u Srbiji, nešto ide u izvoz, u Crnu Goru i Bugarsku, a i dosta kupuju turisti iz Bugarske", navodi Marko.

Većina proizvoda izrađuje se uz pomoć kalupa od takozvane bele zemlje, a po narudžbini prave i tradicionalne od gline. Upravo ove posude, objašnjava Marko, daju jelima specifičan ukus.

"Mnogo je drugačiji ukus i mnogo lepši, to se ne može objasniti rečima", ističe Marko.

Najveća pomoć i podrška Marku je njegova porodica.

"Mladi ljudi žele na brzinu da naprave novac, da budu srećni i zadovoljni, ali ništa bez velikog truda, zalaganja i rada, ne može da se napravi", napominje Markov otac Saša.

Marka krase vrednoća i upornost. Nada se da će razviti posao i ostati u svom rodnom selu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 25. април 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом