Počeo Sajam turizma u Beogradu

Pod sloganom "Leto je bliže nego što mislite", u Beogradu je počeo 41. Sajam turizma. To je jedna od najpopularnijih sajamskih manifestacija koju svake godine obiđe više od 60.000 ljudi.

Ove godine veliki broj stranih izlagača, a prvi put se predstavljaju i Maldivi, rajsko ostrvo u Indijskom okeanu.

Na otvaranju sajma, na kome je Bugarska zemlja partner, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultat postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi.

Ljajić je rekao da je devizni priliv od turizma u 2018. koji je iznosio 1,5 milijardi dolara, te da je taj rezultat ostvaren dve godine ranije nego što je planirano Strategijom razvoja turizma.

"To je i najveća vrednost. Nismo pesimistično prognozirali kada smo radili Strategiju. Taj rezultat je postignut time što je turizam prepoznat ne samo kao zabava i rekreacija, nego ga države prepoznaju kao idustriju koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje", kaže Ljajić.

Naglasio je da rezultati postignuti u turizmu u Srbiji nisu slučajnost, te da smo prvi put u prošloj godini imali izjednačen broj stranih i domaćih turista, a Srbija je na šestom mestu u Evropi kada je reč o posetama turista što je, kaže, odličan rezultat. 

Ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova rekla je da je turizam velika šansa za poslovnu saradnju među zemljama i za razvoj ekonomije. 

"Bugarska i Srbija su prijatelji, strateški partneri", rekla je Angelkova i zahvalila Vladi Srbije na posvećenosti unapređenju zajedničkog turističkog proizvoda i njegovoj promociji.

Poručila je da je turizam ključ ekonomije Bugarske koju je prošle godine, navodi, posetilo 9,3 miliona turista.

Agencije obećavaju sajamske popuste za letnje aranžmane od pet do 50 odsto.

U Hali 4 predstavlja se domaći turizam, koji je poslednjih godina sve popularniji kod domaćih turista, kako zbog sve bolje ponude tako i zbog vaučera Vlade Republike Srbije u vrednosti od 5.000 dinara.

Pored Sajma turizma kao centralnog događaja, uporedo se održavaju još tri sajamske manifestacije: hotelsko-ugostiteljske opreme, vina i suvenira.

Sva četiri sajma traju do nedelje uveče.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво