Kako do statusa univerziteta od nacionalnog značaja

Univerzitet u Beogradu bi u godini kada slavi 210 godina postojanja trebalo da dobije status univerziteta od nacionalnog značaja, smatraju profesori. Zato je pet fakulteta pokrenulo inicijativu da naš najstariji i najveći univerzitet dobije ovaj status.

Od 250.000 studenata koliko Srbija danas ima, 100.000 se školuje na Univerzitetu u Beogradu.

O tome da bi Beogradski univerzitet trebalo da ima status univerziteta od nacionalnog značaja sve češće se govori od trenutka kada se našao među 300 najboljih na Šangajskoj listi. Ovoga juna i zvanično je pokrenuta inicijativa, koju je Senat i prihvatio.

Akademik Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu kaže da je ideja, da kao što postoje instituti od nacionalnog značaja, da se to uvede i za univerzitete, tako da bi na taj način Univerzitet u Beogradu imao velike šanse da postane univerzitet od nacionalnog značaja.

"Tu su posebna pravila, tako da mislim da će biti neophodno da se promeni Zakon o visokom obrazovanju", kaže Bumbaširević.

Inicijativu da Univerzitet u Beogradu dobije status univerziteta od nacionalnog značaja pokrenuli su Filološki, Pravni, Mašinski, Ekonomski i Fakultet bezbednosti. Podsećaju da sve zemlje koje imaju razvijenu nauku, kulturu, privredu, imaju univerzitete tog ranga.

"To je pravi trenutak da država Srbija prepoznajući zasluge Univerziteta u Beogradu i naših fakulteta, pa i Filološkog, obeleži naš uspeh na međunarodnoj lestvici rangiranja univerziteta. Takođe, i naš doprinos razvoju države Srbije – od početka pa do danas, Univerzitet u Beogradu je pratio i omogućavao ekonomski, društveni i kulturni razvoj Srbije", rekla je Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta.

O izmenama Zakona o visokom obrazovanju, kako bi se ova inicijativa ostvarila, odlučivaće Skupština Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво