Zašto islamska zajednica nije dobila imovinu u postupku restitucije?

Islamska zajednica jedina je verska organizacija u Srbiji koja nije dobila nikakvu imovinu u postupku restitucije. Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu podnela je 25 zahteva za povraćaj imovine, a Islamska zajednica u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru 34 zahteva. Problem je što se većina tih zahteva odnosi na vraćanje identične imovine, najvećim delom na teritoriji Raškog okruga, kažu u Agenciji za restituciju.

I jedni i drugi žele iste nekretnine i zemljište, uglavnom na teritoriji Novog Pazara, ali i u Malom Zvorniku, Beogradu, Priboju, Novoj Varoši, Nišu i Leskovcu.

Da bi Agencija mogla da donese odluku o eventualnom povraćaju imovine Islamskoj verskoj zajednici, neophodno je da država odluči koja od dve ima status tradicionalne.

"Da se utvrdi koja od te dve islamske zajednice je tradicionalna islamska zajednica i koja je nastavljač viševekovnog kontinuiteta i subjektiviteta islamske zajednice iz Kraljevine Jugoslavije kojoj je taj subjektivitet priznat zakonom o Islamskoj verskoj zajednici iz Kraljevine Jugoslavije koji je donet 1930. godine", objašnjava Tatjana Luković Jevremović iz Agencije za restituciju.

I pored dobrih institucija i zakona, problem je, tvrde u Mreži za restituciju, teško rešiti zbog suprotnih interesa. Najvažnija je, dodaju, dobra volja i saradnja.

"Državni organi mogu da se izbore sa takvim problemom ukoliko postoji volja i jasna želja onih koji potražuju imovinu da tu imovinu i dobiju. Međutim, ukoliko makar kod jednog činioca, jednog faktora postoji volja da se kroz traženje imovine, omogući nesmetana uzurpacija te imovine kroz još neki duži vremenski period, onda će u tom slučaju i država Srbija i Agencija, kao postupajući organ, biti dovedeni u jako nezgodnu situaciju", ukazao je predsednik Mreže za restituciju Srbije Mile Antić.

Slučaj "Vere Blagojević 2"

Za Studentski dom "Vera Blagojević 2" u Beogradu, odbijen je zahtev za vraćanje kao neosnovan, jer zgrada od osnivanja zemljišnih knjiga, 1934. godine, pa nadalje, nije bila u svojini Islamske verske zajednice Kraljevine Jugoslavije.

"Islamska zajednica nikada nije bila vlasnik te zgrade, nemamo nikakve dokaze o tome niti su oni pružili te dokaze, niti ima akta o oduzimanju te imovine od Islamske zajednice što je i logično, jer se ne može oduzeti nešto od nje što nikada i nije bilo njeno", ukazuje Tatjana Luković Jevremović.

Odgovor koja je islamska zajednica "prava" probao je da da Upravni sud, kada je zaključio da je Islamska zajednica Srbije prva upisana u registar.

A po zakonu, u registar crkava i verskih zajednica ne može se upisati ona organizacija čije ime sadrži naziv neke druge verske organizacije ili crkve koja je ranije upisana. Ipak, u registru stoji upisano samo "Islamska zajednica", bez preciziranja sedišta i ko je predstavlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво