Most na koji se (i dalje) može samo merdevinama

Most na Južnoj Moravi preko kojeg se može samo merdevinama, to je ekipa RTS-a objavila nekoliko puta. Slika je i dalje ista. Alternativni put s druge strane Morave klizište često zatvara, pa meštani do imanja ne mogu. Rešenje očekuju od Ministarstva za saobraćaj i infrastrukturu koje je sa ovim problemom upoznato početkom godine.

Bicikl u ruke, pa na merdevine – drugačije se preko mosta ne može. S druge strane Južne Morave je stotinu košnica. Pčelar Dragan Stevanović iz Donjeg Krajinca dnevno po nekoliko puta ide s jedne na drugu stranu, kako bi preneo i do 40 kilograma hrane za pčele.

"Kad budem skidao ramove sa meda, moraću da prebacim preko ovog mosta dve do dve i po tone, maltene da stavim na leđa i u kolica", objašnjava Dragan Stevanović.

Na plećima nosi breme od 84 leta. Straha nema, merdevine je on pravio, a do imanja se mora.

"Ja imam pola hektara vinograda, vikendicu, imam pola hektara voćnjaka, tako da mi je sve to tamo zapustelo", priča Radomir Milenković iz Donjeg Krajinca.

Nenad Nešić navodi da se bore za svaku stopu zemljišta, a ne mogu da stignu do svojih 300 hektara.

Jedni zemlju, drugi stoku. Najveća farma goveda u leskovačkoj kotlini je s druge strane reke. Nestvarna slika na Južnoj Moravi.

"Petnaest godina stoji, ne mogu da ga poprave, ovo bi jedan privatnik popravio", kaže stočar Dragan Nešić.

Deceniju stoji kao spomenik. "Sporazumom iz 2003. između Republičke direkcije za puteve, Javnog preduzeća 'Direkcija za urbanizam i izgradnju' i izvođača radova 'Ratko Mitrović' iz Beograda, Republička direkcija za puteve preuzela je sve obaveze finansiranja", istakla je tehnička direktorka JP "Urbanizam i izgradnja" u Leskovcu Ljiljana Mihailović.

Tadašnja Direkcija, danas "Putevi Srbije", uz "Koridor 10" izgradili su preostalih šest mostova preko Južne Morave.

Neke priče kažu da meštani Donjeg i Gornjeg Krajinca nisu mogli da se dogovore gde da se izgradi most, zato su radovi kasnili, a most ostao nezavršen.

Rešenje je u rukama države. Meštani strpljenja više nemaju jer brdo samo što nije po ko zna koji put skliznulo i zatvorilo jedini prilaz do njiva, a kad Morava nadođe – ne može se ni do merdevina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару