Niš dobija dečje hematoonkološko odeljenje

U Nišu će danas biti svečano otvoreno hematoonkološko odeljenje Dečje interne klinike, izgrađeno na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, koje je i prikupilo najveći deo sredstava za izgradnju i opremanje. Inicijativa je pokrenuta pre četiri, a kamen temeljac položen pre tačno dve godine.

Četiri godine, mnogo energije i volje i podrška čitave javnosti – ono što je tada bio san roditelja najtežih malih pacijenata, sada je gotov objekat. Potpuno opremljen i spreman za useljenje.

"Ovo je prvi put da je jedno udruženje sagradilo bolnicu, ne samo u Srbiji nego u okruženju. Građena je iz temelja, ima 750 metara kvadratnih na dva sprata, 15 bolničkih postelja, uslovi su po evropskim standardima", ističe Joland Korora iz NURDOR-a.

Svaka soba ima krevet za roditelje i kupatilo, a opremljene su i dnevna soba, kuhinja, prostor za igru i učenje, jer ova deca u bolnici provode i po dve godine.

Deo detinjstva na hematoonkologiji provela je i 22-godišnja Dana Mitrovska kojoj je ovo udruženje tada pružilo podršku, a sada ona pomaže oboleloj deci.

"Sećam se da je bilo malo prostora, morala sam sa mamom da se guram da bismo se smestile, bilo je teško, bilo nas je više u jednoj sobi. Nadam se da će ova klinika pružiti bolje uslove", seća se Dana.

Investicija od sto miliona dinara

Godišnje ovo odeljenje, u do sada znatno lošijim uslovima, hospitalizuje oko 3.000 mališana iz južne i istočne Srbije, a svake godine otkrije se između 25 i 30 novih onkoloških pacijenata.

"U saroj zgradi nismo imali dovoljno prostora za taj obim posla i taj broj pacijenata, ali smo dobili i više od očekivanog – dobili smo maksimalne standarde za pacijente i u higijenskom i u medicinskom delu", rekla je načelnica Dečje hematoonkologije prof. dr Gordana Kostić.

Vrednost objekta je sto miliona dinara. Od toga, 70 miliona sakupio je NURDOR kroz humanitarne akcije, uključivanjem donatora i građana koji su poslali 240.000 poruka, dok je država uložila blizu 30 miliona.

Za četiri godine, od kada je pokrenuta inicijativa, pa do završetka gradnje i opremanja ovog objekta, NURDOR je organizovao oko 400 humanitarnih akcija u koje se uključilo hiljadu volontera.

Na Klinici kažu da na ovom odeljenju sada najviše nedostaju lekari i medicinske sestre.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво