Deca najveći gubitnici posle razvoda roditelja

Svake godine u Srbiji se okonča oko devet hiljada brakova, a najveći problem nakon razvoda jeste naplata alimentacije. Iako je ova oblast dobro regulisana postojećim zakonima, oni se u praksi ne primenjuju. Najveći problem u ovim postupcima se javlja kada tuženi roditelji nemaju prijavljene redovne prihode.

Kada se rastanu od partnera, mnogi zaborave i na decu. Neki ne plaćaju alimentaciju jer nemaju posao, dok mnogi čine sve da je izbegnu – menjaju mesto boravka, nemaju prijavljene redovne prihode, ne odazivaju se na sudske pozive, a najčešće imovinu prevode na prijatelje ili članove porodice.

"Onda sud sam naloži katastru da se dostavi izveštaj na koga se ta imovina vodi, od kada i na osnovu čega. Tu se nađe trag na koga se pre vodilo, kad se prevelo to na nekog drugog. I onda sudija to poništava i vraća na prvobitno stanje i onda se tako može naplatiti", kaže Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja.

Plaćanje alimentacije podjednako izbegavaju i majke i očevi. Najteži su prvi meseci nakon razvoda, a socijalne službe su tu da pomognu.

"Otprilike se ta situacija smiri posle dve godine i onda ljudi iapk nađu neki način da komuniciraju kao roditelji. Jedan broj roditelja, ipak ni tada ne uspeva da prevaziđe problem, nego vodi dugotrajne i iscrpljujuće sudske procese, ili se potpuno otuđi od dece", rekla je Nevenka Žegarac, profesor Fakulteta političkih nauka.

Organizovanje svakodnevnog života, usklađivanje sa dečjim potrebama i nerazumevanje poslodavaca najčešći su problemi samohranih roditelja.

Dragan Stanojević sa Instituta za sociološka istraživanja kaže da pored materijalne podrške, potrebna im je i podrška oko organizacija poslova oko dece, dovođe i odvođenje u vrtić, oko vođenja domaćinstva, a naročito im je potrebna psihološka podrška, koju najčešće nemaju.

Za krivično delo neplaćanja alimentacije zaprećena je i zatvorska kazna do dve godine, ali u sudu ističu da se time ne rešava problem. Naprotiv. Kada tuženi ode u zatvor tek tada, kažu, nije u mogućnosti da plati bilo šta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво