Počeo svinjokolj i pripreme za "Slaninijadu" u Kačarevu

U Kačarevu kod Pančeva zadržali su tradiciju da na dan nekadašnjeg praznika Dana Rrepublike pripremaju mesne đakonije, što ne čudi, jer tako počinju i pripreme za "Slaninijadu".

Kod Milorada Đurice već tri decenije 29. novembra okupljaju se prijatelji radi druženja, ali i ozbiljnog posla.

Obradili su jednog bika od 400 kilograma i nekoliko svinja. Nije im teško, jer im ovaj dan vraća stare uspomene.

"Od davnina, evo poslednjih 30 godina za 29. novembar kolju se svinje i spremaju kobasice, slanina, pršuta, čvarci i kod mene je ta tradicija ostala sačuvana do danas", kaže Milorad Đurica.

Zna se ovde uvek i ko je zadužen za pravljenje čvaraka, jer ne može svako da stoji pored kazana dva i po do tri sata i da ravnomerno meša i održava tihu vatru, jer samo na taj način se dobijaju čvarci specifične boje i ukusa.

"Podjednako moraju da budu iseckani, mora da se meša da ne bi zagoreli,neko stavlja i mleko, mi to radimo na polovini kuvanja i kad već počnu da dobijaju svoju prvu boju", objašnjava Nenad Mitovski iz Kačareva.

Milorad ima i pušnicu visoku pet metara i posebnu tehnologiju sušenja pršute. Iznad vatre postavlja kamenje kroz koje do mesa prolazi isfiltriran i rashlađeni dim.

"Posle odabrira dobrih svinja i dobrog bika najvažnija je dobra pušnica bez koje ne bi mogli sve to dobro da spremimo. Ne radim ništa na brzinu. Šunke sušim i do tri godine, a ostalo sitnije meso dva do tri meseca, jer ne može drugačije kvalitetno da dođe na sto", objašnjava svoju tajnu Milorad Đurica.

Kačarevci su počeli na vreme da spremaju mesne đakonije i do "Slaninijade" koja počinje 14. februara sledeće godine spremiće dovoljno domaće hrane za sve posetioce koji su navikli ovde da je kupuju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. мај 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом