Fakultet i beba, može li zajedno?

U okviru projekta "Akademska beba", inicijatora Studentske unije pružena je podrška za održavanje trudnoće 800 trudnica za poslednjih pet godina. Kako je najavljeno iz resornog ministarstva cilj države je da što veći broj studentkinja koje su ostale u drugom stanju podrži u odluci da rode. Država će takođe, kažu u ministarstvu, pomoći u prevenciji razboljevanja, edukaciji u domenu znanja o reprodukcionom zdravlju i značaju zdrave ishrane trudnica i beba.

Jelena je, kaže, oduvek zamišljala veliku porodicu. Sad ima troje dece, a prvo je rodila na završnoj godini fakulteta.

"Bilo je smešno možda na početku dolaziti sa velikim stomakom na fakultet, a kasnije se desilo da čak sa bebom u kolicima i devojčicom koja hoda dolazim na završne ispite. Svakako je bilo naporno, moj dan je izgledao tako što završim obaveze na fakultetu, potom kad dete zaspi učim i polažem ispite", priča Jelena Gajšek, novinarka.

Prva adresa studentkinja koje saznaju da su u drugom stanju najčešće je Studentska poliklinika. Praksa pokazuje da su željene trudnoće one na završnim godinama. One na ranijim, najčešće budu prekinute. Studentkinje dolaze sa različitim dilemama. Najvažnije je, kažu ginekolozi, da prevaziđu strah.

"Ona i on ne zna se ko je više uplašen, kada se desi trudnoća jako je bitno da li devojka ima podršku partnera i porodice. Ukoliko je ima takve trudnoće se završavaju i završava se i fakultet, a ukoliko je nema te trudnoće se najčeše i prekidaju", kaže Sanja Dimitrijević sa Studetske poliklinike.

Godišnje na Ekonomskom fakultetu i do jedanaest studentkinja zatraži status mirovanja zbog trudnoće i porodiljskog odsustva.

"Na lični zahtev može se odobriti mogućnost dodatnih rokova, i ja sam imala situaciju kako ispitujem studentkinju koja se nalazi u drugom stanju. To je krajnje simatično a odmah da kažem da sam ja bila i profesor koji je ispitivao studente u drugom stanju što znači da je i moja beba na neki način slušala studente koje odgovaraju", kaže Žaklina Stojanović, prodekan za nastavu, Ekonomski fakultet.

Ipak, lekari upozoravaju da žene koje žele da se profesionalno ostvare odlažu trudnoću. Rezultati poslednjeg popisa u prilog tome – 48 odsto žena koje su završile fakultete, a imaju između trideset i tridesetčetiri godine, nemaju decu.

"I onda se suočavamo sa nekim drugim problemima odnosno sa problemima stečajne nepolodnosti zato što u Srbiji dominira konzervativna kontrola rađanja i imamo veliki slučaj polno prenosivih infekcija. Moj savet takvoj devojci bi bio da razmotri sve opcije i da je to dobro vreme za realizovanje roditeljstva jer će pružiti šansu da planira još jedno ili dvoje dece", kaže Katarina Sedlecki sa Instituta za majku i dete.

Mnogi studenti roditelji ne znaju da imaju pravo da decu upišu u državni vrtić,a za to je dovoljna potvrda da su oboje redovni studenti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво