Novi zakon o elektronskim komunikacijama za bolju zaštitu korisnika

Uskoro Zakon o elektronskoj komunikaciji. Važne novine – obavezna registracija pripejd korisnika i zaštita potrošača od visokih računa.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a, da će novi Zakon o o elektronskim komunikacijama biti usvojen do kraja godine.

Navodi da će se njime omogućiti - unapređenje poslovanja operatora elektronskih komunikacija, povećanje bezbednosti dece na internetu, zaštita potrošača, jačanje konkurencije na tržištu, kao i bolja zaštita prava korisnika elektronskih komunikacionih usluga, naročito u pogledu vansudskog rešavanja sporova, sprečavanja prekomernih računa i usluga roditeljske kontrole.

"Posebnu pažnju smo obratili na bezbednost dece na internetu, odnosno na roditeljsku kontrolu koja je kao obaveza nametnuta operatorima da je ponude prilikom kupovine svakog paketa", rekla je Matićeva.

Navodi da će Ratel dobiti novu i značajniju ulogu u cilju zaštite potrošača od prekomernih računa.

"Imali smo mnogo pritužbi građana, uglavnom na iznos računa kao i na neke odredbe ugovora koje su mobilni operateri samovoljno menjali bez pristanka potrošača. Kroz sastanke sa organizacijama potrošača je ustanovljeno da je najbolje da se kroz dodatan mehanizam sa Ratelom omogući jedno vansudsko rešavanje sporova. Ratelu je dodeljena mogućnost da se kroz rešenje koje će doneti reše mnogobrojni sporovi koje imamo", navodi Matićeva.

Ističe da će rad Ratela biti potpuno transparentan i usklađen sa normama Evropskih direktiva.

Navodi da je jedna od najznačajnijih novina uvođenje obaveze mobilnih operatora da vrše registraciju pripejd korisnika.

"Pripejd korisnici će se sada registrovati, mi ćemo se potruditi da ta registracija ne bude komplikovana, niti da dodatni opterećuje korisnike, da bude rasprostranjena na mreži teritoriji čitave Srbije, da se registracija pored poslovnica mobilnih operatera može završiti i u drugim maloprodajnim objektima koji imaju određene dovoljno razvijene informacione sisteme koji moraju dobiti određenu bezbedonosnu verifikaciju moraju dobiti", objašnjava Matićeva.

Navodi da će na taj način biti omogućeno sprečavanje zloupotrebe elektronskih komunikacija, među kojima su: upućivanje zlonamernih poziva i uznemiravanje, lažno uzbunjivanje, različiti oblici prevara, organizovanje terorističkih aktivnosti i drugih oblika teških krivičnih dela.

Ističe da će novi Zakon omogućiti stvaranje uslova za optimalno i efikasno korišćenje radio-frekvencijskog spektra. 

Napominje da će tema presretanja i zadržavanja podataka biti regulisana nekim drugim propisom.

"Bitno je razdvojiti bezbednost od tržišta elektronske komunikacije i zato smo želeli da te dve teme razdvojimo. Verujemo da će zakon o presretanju biti donet tokom sledeće godine", zaključila je Matićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво