GLIC: LGBT konferencija bez "nepodobnih" organizacija

Gej lezbejski info-centar (GLIC) izrazio je razočaranje što na Međunarodnu konferenciju o zločinu mržnje nisu pozvane LGBT organizacije koje nisu deo Organizacionog odbora Parade ponosa.

"Naglašavamo da se time ne doprinosi poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji, već naprotiv, kao i da se produbljuje jaz i nepoverenje koje vlada među LGBT organizacijama u Srbiji", piše u saopštenju GLIC.

Kako se podseća, danas se u Palati Srbije, u organizaciji švedske fondacije "Civil rights defenders" održava Međunarodna konferencija o zločinu iz mržnje i govoru mržnje.

"Posebno je zabrinjavajuće što na konferenciju nisu pozvani predstavnici udruženja 'Egal' koji trenutno vodi dva slučaja zločina iz mržnje nad trans osoba koji su se desili u Beogradu tokom ove godine i Gej lezbejskog info-centra koji već tri godine radi monitoring govora mržnje u domaćim medijima", dodaje se u saopštenju.

U GLIC smatraju da "Civil rights defenders", kao privatna fondacija iz Švedske, ima pravo da na svoju konferenciju pozove samo podobne organizacije, ali dodaju da su razočarani da Kancelarija za ljudska i manjinska prava ustupa prostor (salu Beograd u Palati 'Srbija') za "događaj koji je antidemokratski i koji promoviše politiku isključivanja".

"Takođe smo razočarani da naši partneri iz ambasada Holandije, Švedske i Nemačke finansiraju konferenciju koja isključuje veći deo LGBT organizacija", dodaje se u saopštenju, koje je potpisao predsednik GLIC Predrag Azdejković.

GLIC kaže da ovakvim postupkom fondacije "Civil rights defenders" nisu iznenađeni, jer su, kako navode, "nepodobne" LGBT organizacije isključene iz čitave Nedelje ponosa, ali gde je većina događaja otvorena za javnost, te se istim može prisustvovati, za razliku od ove konferencije gde se može prisustvovati samo uz poziv.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво