Uspeh studenata Mašinskog fakulta na takmičenju "Hidrokontest 2017"

Tim studenata Mašinskog fakulteta postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju "Hidrokontest 2017" (Hydrocontest) u Sen Tropeu, u Francuskoj, i pored osvojenog drugog i trećeg mesta u dve takmičarske discipline, u Beograd donose i "Hidrokontest spirit" nagradu. 

"Hidrokontest" je takmičenje koje okuplja studente brodogradnje iz celog sveta, sa ciljem istraživanja i promocije energetske efikasnosti plovila, a studenti imaju zadatak da samostalno isprojektuju i izrade jedno ili dva plovila i da se sa njima trkaju sa plovilima drugih timova u tri trke: prevoz teškog tereta (200 kg na 400 m), prevoz lakog tereta (20 kg na 600 m) i trci izdržljivosti, saopštio je Mašinski fakultet.

Tim studenata tog fakulteta, pod imenom "Confluence Belgrade" (Beogradsko ušće), nastupio je sa dva broda simboličnog naziva - "Sava" koji je ušao u finale trke za prevoz lakog tereta, ali je zbog problema sa elektronikom, zauzeo drugo mesto i "Dunav", koji je u trci plovila za prvoz teškog tereta osvojio treće mesto. 

"Dunav" je dugačak 3,3 m, širok 0,57 m, nosi 200 kg tereta i ima maksimalnu brzinu od oko 10 kilometara na čas. Drugi brod "Sava" ima dužinu od 2,4 m, širinu 0,55 m, nosivost 20 kg i postiže brzinu od oko 19 kilometara na čas. 

Na takmičenju, koje je trajalo od 4. do 11. septembra, projektovanje i izrada plovila su važan deo zadatka, ali pravi izazov su svakako trke. 

Svi učesnici od organizatora dobijaju elektromotor snage 1.200 W. Međutim, koje će plovilo biti najefikasnije, zavisi isključivo od veštine studenata da isprojektuju i naprave brod sa najboljim hidrodinamičkim karakteristikama. Osim toga, ocenjuju se i najbolja inovacija, dizajn, ekološki dizajn, komunikacija, promocija tima i slično, navodi se u saopštenju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво