Migranti ne odustaju, 500 pokušaja ilegalnog prelaska u Mađarsku

Nakon dvomesečnog zatišja, migranti ponovo, u većim grupama, pokušavaju da se domognu Evropske unije preko zelene linije na srpsko-mađarskoj granici. U proteklih nedelju dana, više od 500 migranata pokušalo je ilegalno da uđe u Mađarsku, 80 procenata je sprečeno još na ogradi, dok su preostali vraćeni u tranzitne zone na Kelebiji i Horgošu.

Druga zaštitna ograda na mađarsko-srpskoj granici ojačana je armiranom mrežom i obeležena sa natpisima na nekoliko jezika – arapskom, mađarskom, engleskom i srpskom – da je u pitanju električna ograda. Međutim mađarski zvaničnici tvrde da je to struja koja ne može nikoga da povredi, već služi za alarmni sistem, ukoliko neko želi da iseče ogradu.

U naselju u neposrednoj blizini granice, selu Ašothalom, strahuju od novog talasa migranata. Gradonačelnik, poznat po antimigrantskim stavovima, navodi je da u naselju trenutno mirno i da građani ne žele prisustvo azilanata u njihovom susedstvu.

"Proteklih dana primetili smo nove migrante, ali i pojačanu aktivnost policije i vojske. Mislim da je glupo što migranti pokušavaju da uđu u Evropsku uniju preko mađarsko-srpske granice, lakše bi im bilo preko drugih zemalja. Jasno je da će mađarska Vlada čvrsto braniti granicu, jer migranti ovde nisu dobrodošli", ističe gradonačelnik Ašothaloma Laslo Torockai.

Gostujući na nacionalnom radiju Košut, mađarski premijer je rekao da neće uspeti planovi američkog milijardera Džordža Šorosa da se milion migranata godišnje naseli u Evropi:

"Mađarska Vlada će odbraniti granicu, zato smo izgradili ogradu, nećemo dozvoliti masovno naseljavanje migranata", poručuje premijer Viktor Orban.

I pored toga što postoje dve zaštitne ograde na mađarsko-srpskoj granici i što se strogo primenjuju zakoni po kojima se svi azilanti uhvaćeni na teritoriji Mađarske vraćaju na granicu sa Srbijom, očigledno da migranti ne smatraju da je balkanska ruta zatvorena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво