Godišnjica ubistva srpskih mladića u "Pandi"

Ni posle 18 godina, nema odgovora na to ko je pucao i ubio šest srpskih mladića u kafiću "Panda" u Peći. Ono što se zna, jeste da su dva maskirana napadača upala u kafić i otvorila rafal iz automatskog oružja po prisutnima. Porodice ubijenih i dalje čekaju da čuju ko je izvršilac i ko je nalogodavac tog zločina.

U Peći gotovo da nema Srba. Posle rata otišli su u centralnu Srbiju I Crnu Goru. S njima i porodice ubijenih mladića.

Smrtovnica sa fotografijama nastradalih mladića na vratima Pećke patrijaršije i objekat u kojem je bio kafić "Panda", a koji od tada više nije u funkciji, jedini su tragovi da se zločin ovde dogodio.

Na dan kada se ubistvo dogodilo, porodice nastradalih najpre prisustvuju parastosu u Pećkoj patrijaršiji a potom obiđu grobove svojih sinova.

"Nije svejedno doći i ostaviti grob, vratiti se, tako da ni dan danas ne možemo shvatiti da ih nema. Kao ja, kao i svi ostali roditelji. I hitno zahtevamo da država Srbija nešto preduzme, da obelodani", kaže Ljubica Trifović, majka Dragana Trifovića.

"Da znam pravu istinu ko mi je ubio sina. Ne samo moje dete nego ostalih pet. Da nam država otvoreno kaže, da izađe, da nas pozove i da nam kaže ko nam je pobio decu", kaže Vojislav Trifović, otac Dragana Trifovića.

Republičko Tužilaštvo pokrenulo je istragu. U septembru ove godine roditelji ubijenih su saslušani u Beogradu.

"Nas pet porodica je bilo, pitali su nas sve i svašta, čega smo se mi sećali, čega su se oni dotakli nekih pitanja", kaže majka ubijenog Ivana Radevića Milena Radević i dodaje da bi joj bilo žao da se istina nikada ne sazna.

Ubistvo šestorice mladića dogodilo se u vreme sukoba državnih snaga reda Srbije sa naoružanim pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Mislilo se tada, da je ubistvo šestorice mladića osveta zbog likvidacije pripadnika OVK koji su na granici sa Albanijom upali u zasedu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво