Kako postati žena zmaj u Srbiji

Udruženje poslovnih žena Srbije je po deseti, jubilarni put, dodelilo nagradu "Cvet uspeha za ženu zmaja" najboljim preduzetnicama u Srbiji. Titulu "Žena zmaj" ove godine je ponelo pet od 26 nominovanih preduzetnica iz cele zemlje. Dobitnica priznanja "Cvet uspeha za ženu zmaja", vlasnica Ambulante za zdravstvenu negu "Mobilna sestra" iz Beograda Žaklina Nedeljković za RTS kaže da je u biznisu najbitnija originalna ideja.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Žaklina Nedeljković je rekla da i dalje postoji razlika u uslovima u kojima posluju žene i muškarci, ali da i pored toga postoje uspešne žene.

"Muškarci su prirodno rođeni kao lideri i pripada im briga o porodici i izdražvanju. Žene su prepoznate, ali idu sporijom linijom jer su multifunkcionalne, one su majke, supruge, a biznis je na kraju. Naravno, nije uvek tako jer ima uspešnih žena koje obavljaju sve funkcije", kaže Nedeljkovićeva.

Jedan od najvećih problema malog predduzetništva u Srbiji je opstanak na tržištu. Nedeljkovićeva kaže da je originalna ideja najbitnija.

"U samom biznisu postoji filozofija da možete da budete prvi, drugi i kao svi ostali. Originalna ideja je značajna, jer ste u poziciji da postanete lider. Ukoliko ste drugi, imate neku konkurenciju, a to je onaj koji je prvi. Ako se pridružujete toj grani biznisa gde postoji konkurencija, mogućnost zarade nije prevelika, ali omogućujete egzistenciju sebi", objašnjava Nedeljkovićeva.

Navodi da je zadovoljna uspehom, ali ne maksimalno.

"Mislim da je ovaj način namenjen za biznise veće od individualnih, gde obezbeđujete sebi dobru platu, gde je većina žena od početka u toj poziciji. Treba dosta edukacije, toliko smo dugo bili u vremenu gde bismo dali radnu knjižicu vlasniku i radili do penzije na jednom poslu. Treba dosta edukacije o vođenju posla, treba uvesti predmete i naći način kako prikazati kako treba da se bavi sopstvenim poslom", dodaje Nedeljkovićeva.

Ističe da je Udruženje poslovnih žena Srbije mesto gde se okupljaju preduzetnice i gde prenose znanje početnicama.

"Upravo Udruženje poslovnih žena Srbije jeste mesto gde se okupljaju preduzentice, na kome iskustvom prenose znanje početnicama. Meni je to značajno i ja sam imala mentorku koja me je vodila. Na poziv Opštine Novi Beograd, mladima prenosim iskustva", rekla je Nedeljkovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво