Srpsko-francuski istražni timovi u borbi protiv kriminala

Srbija i Francuska formiraće zajedničke istražne timove kako bi se efikasnije borile protiv nedozvoljene trgovine oružjem, organizovanog kriminala i terorizma.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji srpsko-francuske saradnje u oblasti pravosuđa, terorizam i kriminal ne poznaju granice i zato je neophodno da u borbi protiv tog izazova, zemlje i njihovi pravosudni sistemi poboljšaju saradnju, a za Francusku i Srbiju prioritet će biti borba protiv nelegalne trgovine oružjem.

Kako je konstatovao tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić države Zapadnog Balkana, zbog ratnih zbivanja devedesetih godina, danas su pune nelegalnog oružja.

Imajući u vidu da organizovani kriminal prelazi državne i nacionalne granice, Nenadić smatra da postoji realna opasnost da deo tog oružja završi na tržištu zapadnih zemalja.

"Činjenica da se terorističke aktivnosti na teritoriji zapadnoevropskih zemalja pojačavaju ukazuje na potrebu da se rešavanju tog problema mora pristupiti temeljno i jasno", rekao je Nenadić.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da je borba protiv terorizma i organizovanog kriminala jedan je od najaktuelnijih prioriteta kako u našoj zemlji tako i u svetu.

"Borba protiv terorizma, ilegalne trgovine oružjem je jedan od najvećih izazova savremnog čovečanstva i zato je odlučno krivično gonjenje počinilaca tih krivičnih dela imperativ rada Tužilaštva", rekla je Dolovac.

Ona je dodala da se državni organi naše zemlje odlučno i koordinirano bore protiv terorizma, organizovanog kriminala i trgovine oružjem. Tužiteljka je istakla da su Srbija i Francuska izradile model sporazuma o formiranju zajedničkih srpsko-francuskih istražnih timova.

"Očekujemo da će taj model sporazuma i budući zajednički istražni timovi doprineti bližoj saradnji naših pravosudnih organa i organa za sprovođenje zakona", rekla je Dolovac.

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da će se tokom redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine, pred poslanicima naći novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i terorizma čije će usvajanje omogućiti širenje nadlažnosti Tužilaštva za organizovani kriminal na veći broj krivičnih dela, a s ciljem daljeg jačanja rada tužilaštva.

"Kako bi se unapredio kvalitet rada i podigao kapacitet javnog tužilaštva i koncentracija znanja, najboljih ljudskih i materijalnih resursa, ovaj zakon predviđa i formiranje posebnih odeljenja u višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu, koja bi se isključivo bavila krivičnim gonjenjem počinioca onih krivičnih dela, koja se mogu smatrati koruptivnim", rekla je Kuburovićeva. 

Za najteže oblike organizovanog kriminala, dodala je ministarka, postojaće centar za teritoriju čitave Republike Srbije, a to je Tužilaštvo za organizovani kriminal, dok će viša javna tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu biti regionalni centri.

Tim zakonom veliki broj državnih organa dobiće oficire za vezu sa tužilaštvom i policijom kako bi se olakšalo gonjenje organizovanog kriminala. Kuburovićeva je istakla da je borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma prioritet Vlade Srbije, ali da ne postoji nijedna država koja je uspela da taj rat dobije sama.

"Ulazeći sama u tu borbu, bez saveznika i prijatelja, svaka država je unapred osuđena na poraz. Međusobno prekogranično i unutrašnje povezivanje, kroz direktnu i blisku saradnju državnih organa i institucija, jedan od osnovnih preduslova za uspešnu i efikasnu borbu", rekla je Kuburovićeva. 

Ona je podsetila da je u aprilu 2013. potpisana Deklaracija o saradnji Francuske i Srbije, a sutra i dodatni protokol, što je dokaz da je bilateralna saradnja u oblasti pravosuđa nužna osnova za jaku i odlučnu borbu.

Prema njenim rečima borba protiv organizovanog kriminala ne predstavlja samo borbu protiv kriminalnih grupa, već je to borba za svetsku sigurnost i stabilnost. Ona je istakla da se u Srbiji više od decenije sprovodi specijalizacija policije, javnih tužilaca i sudova u borbi protiv organizovanog kriminala i podsetila da nekada Specijalno tužilaštvo, a danas Tužilaštvo za organizovani kriminal, vodi veliki broj postupaka protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Ministarka je istakla da ta borba zahteva stalno nova usavršavanja i nove metode borbe.

"Država mora da ide korak ispred i da specijalizuje državne organe, mora još jače da ih poveže i obuči", rekla je Kuburovićeva. 

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro istakla je da se saradnja dve zemlje u pravosudnom domenu oslanja na međunarodne konvencije, posebno na Evropsku konvenciju.

"Broj naših predmeta međusone pravne pomoći svedoči o našoj dolučnosti da se borimo protiv kriminalaca i da ih izvedemo pred lice pravde. Problematika trgovine oružjem ima centralno mesto naše borbe, jer se kriminalci oslanjaju na trgovinu oružjem", rekla je Moro.

Prilikom poslednje posete premijera Aleksandra Vučića Parizu već je potpisan sporazum o postojanju zajedničke istražne jedinice policajaca, rekla je Moro.

Direktor Uprave za kriminal i pomilovanja Ministarstva pravde Francuske Rober Želi ukazao je da postoje naznake da se pojedine francuske grupe snabdevaju oružjem sa ovih prostora.

"Borba protiv trgovine oružjem je veliki izazov. Teško je raskrinkati tokove oružja, ta transnacionalna trgovina podrazumeva strukturirane kriminalne grupe koje mogu da računaju na razne kanale snabdevanja u različitim zemljama", rekao je Želi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара