O orguljama iz Odžaka priča se i u Bavarskoj

U Srbiji postoji nekoliko stotina orgulja, a najviše ih je u Vojvodini, čak 173. "Kraljica instrumenata" uglavnom krasi crkve, ali i pojedine ustanove kulture. Jedinstvene orgulje, kakvih nema nigde u Evropi, pažljivo se čuvaju u rimokatoličkoj crkvi Svetog arhangela Mihovila u Odžacima.

Dobar zvuk daleko se čuje – tako se zbog orgulja u Odžacima priča čak u Bavarskoj. I to zahvaljujući jednom Nemcu, poreklom iz Bačke, koji je u svoje rodno mesto doveo majstora orguljaša.

"Oni su bili impresionirani time kad su došli, kad su videli da su ove orgulje originalne. Dakle ništa na njima nije rađeno. Jer obično u svetu, u svim katoličkim crkvama uglavnom su nove orgulje", kaže župnik Jakob Pfajfer.

Odžačke orgulje, osim što su autentične, izdvajaju se još po nečemu – pre jednog veka napravio ih je Kaspar Fišer, čuveni graditelj iz Apatina. U njih je ugradio dodatni instrument zahvaljujući kome proizvode jedinstvene tonove.

Uz te tonove ranije su pevane mise. Danas nema ni toliko vernika, ali ni kantora koji bi na njima svirao.

"Za početak mislim da bi bilo jako lepo kada bismo omogućili studentima akademija muzičkih iz Beograda i Novog Sada da dođu u Odžake, da se oprobaju na orguljama, a ujedno i nama da pruže zadovoljstvo", kaže stanovnica Odžaka Ingeborg Buter.

Takvom koncertu doprinela bi i izuzetna akustičnost crkve koja je izgrađena 1821. godine. Njena unutrašnjost potpuno je očuvana. Zbog toga je veoma privlačna i turistima.

"Oni su sami zainteresovani da čuju zvuke ovih orgulja, a dešavalo se da su neki želeli da se oprobaju u samom sviranju pa nam sveštenik uvek izađe u susret i dozvoli posetiocima da se sami oprobaju", kaže Tanja Stojilković iz Turističke organizacije Odžaci. 

Ono što neće dozvoliti jeste da barokne orgulje i dalje budu samo ukras. Spremne su za nove posetioce, ali i za vrhunske orguljaše.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару