Otvoreni "Dani evropske baštine" u Baču

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovali su u Baču otvaranju tradicionalne manifestacije "Dani evropske baštine - dani Bača".

Maja Gojković je u obraćanju rekla da se radi o manifestaciji koja slavi kulturu i koja se obeleževa širom Evrope.

Ona je kazala da su je organizatori pozvali na otvaranje pripredbe i kao predsednicu Narodne skupštine, ali i kao predsednicu Odbora za kulturu.

"Ovakva manifestacija je izuzetno značajna jer imamo šta da pokažemo Evropi i svetu, a Srbija se može pohvaliti bogatstvom različitosti, što je jedna od najvećih evropskih vrednosti", rekla je Gojković novinarima.

Predsednica Skupštine je naglasila da je Bač danas simbol Evrope.

Vulin je rekao da se u Baču zajednički život i druge evropske vrednosti gaje više od hiljadu godina.

"Ako je zajedništvo evropska vrednost, onda je Bač bio Evropa pre Evrope i oni treba da dođu ovde i da vide i uče kako se u zajedništvu živi više od hiljadu godina", rekao je Vuin.

On je kazao da je manifestacija "Dani evropske baštine" prava prilika da pokažemo šta imamo jer se, kako je kazao, često dešava da mi neke stvari podrazumevamo.

Prema njegovim rečima, u Baču na malom prostoru živi veliki broj različitih nacionalnih zajednica koje su uvek znale da se može živeti u zajedništvu i upravo je takvo njihovo opredeljenje učinilo da u suživotu i slozi žive vekovima jedni sa drugima.

"Za Balkance često znaju da upotrebe razne pogrdne izraze, ali Bač je dokaz da smo mi na Balkanu mnogo pre od mnogih u Evropi znali da zivimo zajedno", istakao je Vulin.

Predsednik opštine Bač Dragan Stašević je kazao da se pomenuta manifestacija ove godine održava po 13. put i da je Bač jedna od retkih koja je održala kontinuitet obeležavanja dana evropske baštine.

Po njegovim rečima tema ovogodišnje manifestacije je kulturno nasleđe i zajednice, a održava se pod geslom "Život s nasleđem".

Svečanosti u Baču prisustvovali su i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživački rad Zoran Milošević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво