Život u Veterniku – kad kreveti zamene kozliće i strunjače

Skoro četiri meseca Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku je u centru pažnje, jer je u maju u toj ustanovi izbio požar u kojem je jedan štićenik izgubio život. Šta se promenilo od tada i u kakvim uslovima boravi 70 štićenika koji su živeli u zapaljenom krilu, proveravala je ekipa RTS-a.

Umesto lopte, kozlića, strunjača – kreveti. I tako je već skoro četiri meseca, otkako je izgorelo krilo doma u Veterniku. Sala za fizičko pretvorena je u spavaonicu, a u njoj trenutno spava oko 50 štićenika. Ostalih 20 iz zapaljenog krila po drugim paviljonima.

Ana Vila, koordinator stručnog rada Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju, kaže da se korisnici vraćaju svakodnevnim aktivnostima, uključeni po redovnom planu i programu.

"To ne remeti njihovo svakodnevno funkcionisanje. Sala se trenutno ne koristi za sportske aktivnosti, ali zato su tu postojeći tereni, koji se koriste za sprovođenje svakodnevnih sportskih aktivnosti naših korisnika", kaže Vila.

Od požara, dežurstva su pojačana. Ovih 50 kreveta nadziru četiri negovateljice i jedan stručni saradnik. Uskoro bi ti štićenici mogli da se vrate na staru adresu, jer za dve nedelje, kako najavljuju nadležni, počinje obnova izgorelog paviljona.

Ana Vila kaže da za dve nedelje očekuje početak radova na oštećenom paviljonu.

"Dokumentacija je u pripremi, sredstva za finansiranje su obezbeđena od strane osiguravajuće kuće, a i mnogih društveno odgovornih kompanija koje su se javile nakon nemilog događaja u domu Veternik, kako bi pružili pomoć", rekla je Vila.

Ostaje još da se utvrdi ko je odgovoran. Nakon požara, po nalogu tri inspektora, dva radnika su suspendovana, a sada se čeka kontrolni inspekcijski nadzor.

Palimir Tot, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, kaže da je zadatak sekretarijata da se u kontroli inspekcijskog nadzora utvrde istine i činjenice koje su dovele do tragičnog događaja.

"I sam ministar Vulin je pozvao odgovorne da podnesu ostavku iz moralnih razloga, međutim, to nije učinjeno, tako da će zadatak Sekretarijata biti utvrđivanje konkretne odgovornosti i preduzimanje daljih mera", kaže Tot.

Dom u Veterniku ima 534 štićenika. Borave u četiri paviljona i pet malih domskih zajednica.

Taj dom ima 285 zaposlenih, a među njima su lekari, medicinske sestre, defektolozi, psiholozi, socijalni radnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару