Potrebna pomoć da se Acina harmonika čuje i u Italiji

Letnji raspust za mnoge đake ne znači i odmor. Aleksandar Pejović priprema se za najznačajnije svetsko takmičenje mladih harmonikaša. Iako vredno vežba svakog dana, zbog finansijskih problema, još uvek je neizvesno hoće li u septembru otputovati na takmičenje u Italiju.

Aleksandar Pejović je 12-godišnji harmonikaš za koga profesori kažu da je talenat kakav nisu godinama sreli.

"Volim taj instrument. Pred takmičenje uglavnom vežbam oko pet sati, a ako nemam takmičenje oko sat i po", kaže Aleksandar.

Tek tri godine vežba u muzičkoj školi "Vladimir Đorđević" u Beogradu. Na takmičenjima je uglavnom najmlađi, ali osvaja najznačnije domaće i evropske nagrade.

"Uglavnom uzimamo ruske kompozicije, ponešto uzimamo od Baha, nemačkog kompozitora, ali uglavnom su to Rusi. Vrlo je interesantno takmičiti se sa drugima, što meni veoma znači, za predstavljanje samog instrumenta harmonike", rekao je mladi harmonikaš.

Novu šansu da upotpuni kolekciju pehara ima već u septembru, i to u Italiji.

"Imamo veliku želju da odemo, to je jedno od najvećih i najprestižnijih svetskih takmičenja, tamo se sliva najpoznatiji svet harmonike. Verujem da ćemo uspeti to da isfinansiramo, međutim treba nam pomoć, jer troškovi kotizacije, smeštaja, boravka i puta iznose 1.000 evra", rekla je dečakova mama Milica Pejović.

Milica je samohrana majka tri dečaka, a pre nekoliko meseci ostala je i bez posla. Poslednju ušteđevinu su, kaže, potrošili na kupovinu koncertne harmonike. Pomoć za odlazak u Italiju već su potražili.

"Odgovor je uvek bio da to pokušamo naći na drugoj strani ili da oni ne finansiraju pojedince", kaže majka.

Ovaj mali harmonikaš ne gubi nadu da će neko čuti zvuk njegove harmonike. Dok se to ne dogodi, nastavlja da uvežbava note i mašta o tome kako će se uskoro pokloniti na jednoj od najpoznatijih svetskih scena.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво