Nije potreban poseban zakon o javnom servisu

Položaj javnog medijskog servisa Srbije ne bi trebalo regulisati posebnim zakonom, već Zakonom o radiodifuziji koji bi u nekim delovima trebalo menjati, rečeno je na okruglom stolu "Javni medijski servis i medijsko zakonodavstvo u Srbiji" u Centru "Sava".

Generalni direktor Radio televizije Srbije Aleksandar Tijanić predložio je da se Zakon o radiodifuziji promeni kako bi se obezbedio veći stepen naplativosti pretplate, ali i garancije većih sloboda medijskog javnog servisa.

"Protiv sam donošenja novog zakona o javnom servisu, jer će njime biti omogućeno državi da manipuliše javnim servisom", kazao je Tijanić i dodao da bi za naplatu RTV pretplate trebalo da bude zadužena država, a na javni servis.

Tijanić je ocenio da u Srbiji ima previše emitera sa nacionalnom frekvencijom i naveo da je javni servis RTS "u osteljivom razdoblju i da bi bilo koja vrsta potresa bila loša".

"Kakve su namere države - sa ovakvom privredom - kada podeli šest frekvencija, od kojih jedan medijski tajkun dobije tri? Pa mu je i to malo! Nego mu daju još jednu, beogradsku frekvenciuj, koju svi drže u tajnosti",  rekao je Tijanić.

"Zakoni treba da povećaju stepen efikasnosti i sloboda, ali i da se razmisli o budućnosti šest nacionalnih emitera i da li će država to moći da izdrži i hoće li sve to vremenom da pređe u ruke stranaca", rekao je generalni direktor RTS-a na skupu koju su organizovali Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i Ministarstvo kulture.

"Država je pre pet godina smanjila budžet RTS na 21 milion evra ... što je bila poruka da RTS treba da propadne i da njegovo mesto treba da zauzme neka druga televizija i da ona treba da postane javni servis", naveo je Tijanić.

Direktor javnog servisa naglasio je da emisiona tehnika treba da se odvoji od RTS, jer RTS više nema sredstava da je održava i da proces digitalizacije treba da se ubrza i sprovede do 2011. godine.

"Zakon je solidan, ali su se na tehničkom planu i u drugim oblastima desile promene koje treba slediti", rekao je pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić u raspravi.

Janjić je naglasio da je suština u sadržaju odredbi, a ne u tome da li će biti posebnog zakona i ocenio da su neophodne izmene Zakona o radiodifuziji, počev od odredaba koje se odnose na pretplatu do onih o privatizaciji lokalnih elektronskih medija koja "nije sprovedena na odgovarajući način".

Pomoćnik ministra je objasnio i da ima dosta inicijativa za stvaranje regionalnih javnih servisa, ali za Srbiju je najbolje da ima jedan ili dva javna servisa sa regionalnim ispostavama i komercijalne stanice.

Lokalni elektronski mediji ne bi trebalo da se finansiraju iz budžeta lokalne samouprave, odnosno sredstvima građana, već bi morali da imaju sopostvene izvore prihoda, smatra Janjić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво